Wat is het RS-virus precies?

Getty Images

Ik heb wel eens gehoord dat het RS-virus gevaarlijk is. Maar wat is het eigenlijk?

Anouk

Herman van Tinteren, kinderarts

Het RS-virus is een verkoudheidsvirus, dat bij oudere kinderen en volwassenen een gewone verkoudheid veroorzaakt. Hierbij is er mogelijk sprake van een beetje koorts, maar die is nooit erg hoog. Sommige kinderen - en ook ouderen - hebben er keelpijn bij.

Bronchiolitis

Het RS-virus is voor jonge zuigelingen wel gevaarlijk. Zij kunnen er een ontsteking door krijgen van de kleinste takjes van de bronchiën. Dit wordt een bronchiolitis genoemd.

Het uit zich in slecht drinken, kortademigheid en een verstopte neus. Vaak is er een versnelde ademhaling. Er komen hoestbuien bij, waar de baby niet uit lijkt te komen, en daardoor loopt hij rood aan.

Voor kinderen uit bepaalde risicogroepen wordt in het seizoen dat zich RS-infecties kunnen voordoen, bescherming gegeven door het toedienen van antistoffen (inenting).

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.