zondag, 22 mei 2022

Duitse wellness: meer dan baden en behandelingen

Ontspannen lichaam én ontspannen geest

Wie Duitsland bezoekt voor een wellnessvakantie, ontspant niet alleen z'n lichaam maar ook z'n geest. Want de ruim 350 Duitse kuuroorden en spa's hebben meer te bieden dan baden en behandelingen. Prachtige architectuur, historische tuinen, concerten en kunst: laaf ogen en oren bij onze oosterburen.

Bij een spatuin zie je beelden voor je van gasten in badjassen op ligstoelen op goed onderhouden gazons. Of mensen die genieten van verkwikkende baden. En hoewel de focus bij een wellnessvakantie inderdaad op gezondheid en ontspanning ligt, hebben de Duitse kuuroorden, spa's en badplaatsen traditiegetrouw ook veel te bieden op cultureel, architectonisch en sportief gebied. Het zijn levendige ontmoetingsplaatsen, romantische retraites, groene oases en ruime resorts.

Fijne wellness-aanbiedingen

Kuren bij onze oosterburen is altijd een goed idee. Wij selecteerden vier wellness-aanbiedingen om extra voordelig te genieten. Doe er je voordeel mee!

Spatuinen

De Duitse spatuinen, waarvan vele al in de 19e eeuw ontstonden, behoren volgens kenners tot de mooiste ter wereld. In de 19e eeuw ontwierp de grote tuinkunstenaar Peter Joseph Lenné kuuroorden in onder meer Aken, Bad Homburg, Bad Oeynhausen en Bad Neuenahr. Oude bomen, vijvers, fonteinen en thematuinen. Buxusdecoraties, rozentuinen, waterpartijen, labyrinten en natuurlijk goed onderhouden paden. Het zijn magische plekken die naadloos in de omgeving passen.

De historisch gegroeide parken en tuinen behouden hun erfgoed, maar blijven zich ook ontwikkelen – ten behoeve van de natuur. Duurzaamheid en diversiteit van beplanting spelen tegenwoordig een steeds belangrijkere rol op het gebied van spafaciliteiten. Spatuinen en parken zijn dus niet alleen recreatiegebieden meer, maar ook ecologische habitats, waar het gelukkig nog steeds goed vertoeven is.

Theater en concerten

Kijk niet vreemd op als er zomers muziek klinkt vanuit een concertpaviljoen. Vandaag de dag worden parken en tuinen in de zomer podia. De traditionele spaconcerten vinden er plaats, evenals theatervoorstellingen en kleinere muziekoptredens. Zo worden spatuinen culturele ontmoetingsplaatsen in de open lucht. Ook ontmoeten spa-gasten elkaar er om te dansen. Sowieso gaan kuuroorden en cultuur al jarenlang hand-in-hand. En hoewel er in de zomers veel activiteiten buiten plaats vinden, zijn er in de meeste kuuroorden het hele jaar door tentoonstellingen, lezingen en kunstprojecten te bewonderen.

Historische architectuur

Niet alleen de kunsttentoonstellingen zijn het bekijken waard. Werp vooral ook een goede blik op de gebouwen waarin ze zich bevinden. Het hart van de meeste spa's is de drinkzaal, waar thermaal water gedronken kan worden, en het Kurhaus waar je een modderbad kunt nemen, kun genieten van een massage of een van de andere behandelingen. Vaak is er een prachtige zuilengalerij, omlijst met kabbelende fonteinen en exotische bomen.

Toen spa en baden in de 19-e eeuw in opkomst waren en er steeds meer gasten moesten worden ondergebracht, verrezen er verder prachtige gebouwen uit de duinen aan de Oostzeekust. Ook aan de Noordzee werden er elegante spahuizen en historische hotels gebouwd; prachtige, ruime gebouwen met een klassieke helderwitte uitstraling. En decoratieve Art Nouveau villa's met gevels, torentjes en balkons, die keer op keer liefdevol gerestaureerd zijn. Er bestaat zelfs een naam voor: Kurarchitektur of Bäderarchitektur. Tot op de dag van vandaag vind je deze esthetische spahuizen en hotels in de kuuroorden aan de Duitse kusten. Historische hotels dus, maar wel met hedendaags comfort. Bad Ems, Baden-Baden en Bad Kissingen in Duitsland zijn zelfs toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.  Bovendien liggen ze zonder uitzondering in een prachtige omgeving, midden in de bergen, aan een meer, aan zee of midden in het bos. Stijlvol kuren noemen we dat. Ook kun je er eindeloos wandelen of fietsen, want in Duitsland vind je veel fiets- en wandelroutes. Alle reden om een  weekend of weekje te boeken dus!