Mijn tampon doet pijn, wat nu?

Getty Images

Het inbrengen van een tampon is geen pretje en de tampon moet echt goed zitten wil je er niks van merken. Maar soms blijf je ‘m voelen of doet zelfs het inbrengen al pijn. Hoe kan dit en wat kan je doen om dit te voorkomen?

Je vagina is te droog

Wanneer je vagina droog is, is het moeilijk iets in te brengen. Een tampon geeft dan een pijnlijk, schurend en branderig gevoel. Probeer een kleinere tampon wanneer je nog niet of niet meer zo veel bloedverlies hebt. De formaten zeggen overigens niets over de wijdte of diepte van je vagina, maar alles over de hoeveelheid bloed die ze kunnen absorberen. Als je hevig ongesteld bent kun je als zestienjarige maagd best een super plus tampon nodig hebben, terwijl een moeder van drie misschien met een mini toe kan. Gaat het nog niet makkelijk wanneer je een kleinere tampon gebruikt? Gebruik dan een klein beetje glijmiddel op waterbasis, doe dit vlak voor het inbrengen, zodat de tampon geen tijd heeft het te absorberen.

Je brengt de tampon verkeerd in

Je zou denken dat het niet heel anders kan dan de tampon er gewoon in duwen maar dit is niet het geval. Gewoon recht er in duwen vergroot de kans op pijn en een branderig gevoel. Zorg ervoor dat je de tampon in de goede richting duwt: schuin richting de rug.

Je bent te gespannen

Wanneer je zenuwachtig en gespannen bent, span je onbewust je spieren aan. Zo ook je bekkenbodemspieren. Wanneer je deze spieren aanspant is het moeilijker om een tampon in te brengen. Probeer een paar keer goed in en uit te ademen waardoor je ontspannen raakt en probeer dan de tampon eens in te brengen.

Je hebt een ontsteking of een soa

Wanneer een tampon pijn doet, kan dit ook een teken zijn van een ontsteking, een infectie of een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Dit gaat niet vanzelf over; ga ermee naar je huisarts. Wacht hier nooit mee, dat kan het alleen maar erger maken en bij sommige soa’s kun je zelfs onvruchtbaar worden.

Voel je de tampon zitten?

Dit is vervelend en dit komt waarschijnlijk doordat je de tampon niet ver genoeg hebt geduwd. Probeer je tampon dus wat verder te duwen. Het kan ook komen door een geïrriteerde vagina door het te vaak wisselen van je tampon, heftige seks of het gebruik van zeep. Laat je vaginawand in dat geval liever een paar dagen tot rust komen en gebruik maandverband, anders wordt de irritatie alleen maar groter. Gebruik overigens nooit zeep om de vagina te wassen. Je vagina heeft een zelfreinigend vermogen; alleen water is dus voldoende.

Pijn bij het verwijderen

Wanneer het pijn doet om de tampon te verwijderen, komt dit waarschijnlijk omdat de tampon nog te droog is. De tampon vangt het bloed op, dus de vagina is ook droog. Zo krijg je hetzelfde idee als bij het inbrengen: als de vagina droog is dan schuurt het. Laat de tampon nog wat langer zitten maar doe dit nooit langer dan acht uur, want dat vergroot het risico op het toxisch shock syndroom ook bekend als de tamponziekte. Ook kan het bij het verwijderen meespelen dat je te gespannen bent. Probeer je te ontspannen door goed in en uit te ademen.

Als de pijn echt niet fijn is en je je zorgen maakt, ga dan altijd naar de huisarts. Zeker wanneer je twijfelt over een infectie of een soa.

Auteur 
  • Lotte van der Sluis
Bron 
  • Tussen de lakens
  • Period