Ook bij menstruatiecups kans op tamponziekte TSS

Toxisch Shock Syndroom niet alleen bij tampons

Getty Images

De menstruatiecup zou een handig en duurzaam alternatief zijn voor tampons. Daarbij zou het vrijwel onmogelijk zijn om met een menstruatiecup het Toxisch Shock Syndroom (TSS) op te lopen, maar dat blijkt nu een fabel te zijn.

Levensbedreigende infectieziekte

TSS, ook wel tamponziekte genoemd, is een acute, potentieel levensbedreigende infectieziekte, die kan ontstaan door tampongebruik. De wetenschappelijke naam is Toxisch Shock Syndroom (TSS). Zonder behandeling kun je er namelijk van in shock raken. Dit gebeurt door een heftige reactie van het immuunsysteem op bacteriële gifstoffen. Symptomen zijn hoge koorts, griepachtige klachten, rode huiduitslag over het hele lichaam, duizeligheid, flauwvallen, desoriëntatie en een extreme daling van de bloeddruk.

Wetenschappelijk onderzoek

Bij een menstruatiecup, een siliconen cupje dat tot 30 ml menstruatiebloed op kan vangen, leek het onmogelijk te zijn om de infectieziekte op te lopen. Bacteriën zouden zich namelijk moeilijk aan het materiaal kunnen hechten. Onderzoekers van de Universiteit van Lyon kwamen erachter dat dit niet waar blijkt te zijn. De wetenschappers deden onderzoek naar mogelijke bacteriën op vijftien verschillende tampons en menstruatiecups. Zowel in de tampons als in de cups werden bacteriën ontdekt die gelinkt zijn aan TSS. Doordat er te veel lucht zou vrijkomen bij het inbrengen van de cup, zou de bacterie staphylococcus aureus zich erin kunnen nestelen.

Niet weggooien

Voordat alle gebruikers van de cup naar de prullenbak rennen: afstand doen van de menstruatiecups hoeft volgens de onderzoekers nog niet. Het onderzoek is voor nu alleen in het lab gedaan en niet op echte vrouwen. Het wordt wel aangeraden om de cup na gebruik goed te desinfecteren en om een tweede cup aan te schaffen.

Auteur