Verandert je menstruatie na de coronaprik?

Er lijkt een verband te zijn met het immuunsysteem

menstruatie-vaccinatie
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: verandert je menstruatie na de coronaprik?

Er gaan de laatste tijd verhalen rond op social media van vrouwen die zeggen dat hun menstruatie (tijdelijk) veranderd is sinds zij gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Hun menstruatiecyclus zou anders zijn of ze hebben ineens last van heviger bloedverlies tijdens de ongesteldheid. Kan de coronaprik echt invloed hebben op je menstruatie?

Meer onderzoek nodig

Op dit moment is dat nog onduidelijk. Er is meer onderzoek nodig. Bertho Nieboer, gynaecoloog aan het Radboudumc en menstruatie-expert, legt aan Nu.nl uit dat het wel mogelijk is dat je eerste menstruatie na je vaccinatie wat anders is. Maar dat is volgens hem niet iets om je zorgen over te maken. Ook andere factoren, zoals stress, koorts en intensief sporten, kunnen de menstruatie tijdelijk beïnvloeden.

Op de website van bijwerkingencentrum Lareb is te lezen dat er tot nu toe meer dan duizend meldingen van menstruatieklachten - zoals een menstruatiestoornis, vaginale bloeding, doorbraakbloedingen, verlate menstruatie en onregelmatige menstruatie - zijn gedaan na coronavaccinatie. Volgens Lareb is het nog niet duidelijk of hier sprake is van bijwerkingen. De meldingen worden momenteel onderzocht.

Vaccinatie kan invloed hebben

Hoewel het momenteel dus nog niet duidelijk is of de klachten met het vaccin te maken hebben, lijkt er wel een verband te zijn met het immuunsysteem. Hoe dat kan? Nieboer legt aan RTL Nieuws uit: "Door het geven van een vaccinatie wordt je immuunsysteem aan het werk gezet om alvast klaar te staan voor het geval er een echte (corona)infectie optreedt. Omdat het immuunsysteem ook een relatie heeft met de vrouwelijke hormoonspiegels, kan een vaccinatie van invloed zijn op de timing en de hevigheid van de menstruatie."

Kortom: het is mogelijk dat je menstruatie tijdelijk verandert, maar de verwachting van Nieboer is dat dat niet langer duurt dan één cyclus. Duurt het langer of maak je je zorgen? Dan kan je veranderde menstruatie ook een andere oorzaak hebben. Neem in dit geval contact op met je huisarts.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Nu.nl
  • RTL Nieuws
  • Lareb