Hoe vaak moet je een brug vervangen?

Getty Images

Ik heb nu drie jaar een enkele brug. Kan die nu mijn hele leven blijven zitten of moet de brug vervangen worden? Volgens mijn eigen tandarts heeft de brug namelijk maar een ‘levensduur’ van 5 jaar. Ik betwijfel dit echter, want hij zit volgens mij prima.

Janneke Geurts- van Kessel

Lex van Heyningen, tandarts en implantoloog:

In principe kunnen goed geplaatste kronen zeker 10 jaar meegaan. Dit geldt ook voor bruggen, want dit zijn immers ook kronen met een tussendeel. Echter, in de loop van de jaren verandert de mond van mensen ook en kan het tandvlees bijvoorbeeld wat terugtrekken. Indien daardoor de randaansluiting van de kroon niet meer goed is en wat gaat 'kieren' bestaat de mogelijkheid dat er vuil en etensresten tussen gaan zitten, wat de gezondheid van de eigen tand en wortel aan kan tasten. Een kroon of brug gaat daardoor meestal niet een leven lang mee.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.