Nederlanders poetsen tanden te weinig

Getty Images

In vergelijking tot de rest van Europa zorgt Nederland slecht voor zijn gebit. Een derde van de Nederlanders poetst zijn tanden minder dan twee keer per dag. Dit blijkt uit onderzoek van Rainmakers in opdracht van een mondwaterfabrikant onder 1000 Nederlandse respondenten.

Nederlanders komen wel vaker bij de tandarts dan andere Europeanen. 79 procent van de Nederlanders gaat een keer per jaar naar de tandarts, van de rest van Europa doet gemiddeld 61 procent dat. 63 procent van de Nederlanders heeft recent last gehad van tandplak, 52 procent van gevoelige tanden en 50 procent van een slechte adem.

​Mondwater
Het gebruik van mondwater is echter het laagste van Europa. Ruim de helft van de Nederlanders heeft ooit mondwater gebruikt, tegenover een Europees gemiddelde van 77 procent. Waar dit grote verschil vandaan komt is nog niet onderzocht.

"Het gebruik van mondwater lijkt samen te hangen met cultuur. In Zuid-Europese landen als Italië en Portugal waar meer aandacht wordt besteed aan een verzorgd uiterlijk, poetst het hoogste percentage twee keer per dag hun tanden en gebruikt respectievelijk 77 procent en 84 procent mondwater. Wel gaan ze het minst vaak naar de tandarts", aldus Jurgen Reijn, Country Manager Nederland van Johnson & Johnson.
 
​Mondhygiëne
Optimale mondhygiëne bestaat uit drie stappen. Stap 1 is poetsen gedurende 2 minuten, 2 x per dag; stap 2 is flossen, 1 x per dag en stap 3 is spoelen met mondwater gedurende 30 seconden, 2 x per dag. Een eenvoudige regel die nog niet door alle Nederlanders wordt toegepast. Mondwater helpt bacteriën te verwijderen die tandproblemen veroorzaken en die met tandenpoetsen en flossen alleen worden gemist.

Bron 
  • Johnsen & Johnsen