Net getest: zwarte tandpasta

Wittere tanden op natuurlijke wijze

Getty Images

Je smeert een zwart goedje op je tanden, maar ze worden er witter van – en dat zonder je tandglazuur te beschadigen. Kun jij het je voorstellen? Wij waren in ieder geval erg benieuwd, dus redacteur Miriam testte de natuurlijke, zwarte tandpasta van My Magic Mud voor je uit.

Actieve kool

Waarom die tandpasta zwart is? My Magic Mud heeft er actieve kool uit verbrande kokosnootschillen in verwerkt. Actieve kool ontstaat kortgezegd door na het verhitten zuurstof toe te voegen aan de kokosnootschillen en is in staat om honderden verschillende toxines uit je lichaam te absorberen. In het geval van je tanden betekent dit dat de tandpasta je gebit kan polijsten, ontgiften en reinigen, waardoor verkleuringen door thee, koffie en wijn als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen.

Werkt het?

Dit klinkt veelbelovend. Tijd voor de test. Het is de bedoeling dat je de hoeveelheid van een erwt aan tandpasta op een vochtige borstel smeert. Toen ik eenmaal aan het poetsen was en een kijkje in de spiegel nam, schrok ik wel even. Ik zag er namelijk uit alsof ik een gebit vol zwarte, rottende tanden had. Maar na twee minuten flink poetsen en natuurlijk goed mijn mond spoelen, voelden mijn tanden gladder dan ooit. De tandpasta zelf heeft een lichte pepermuntsmaak (ik gebruikte dan ook de peppermint variant) en een gladde textuur, waardoor je bijna niet merkt dat je een ‘andere’ en natuurlijke tandpasta gebruikt.

Het wordt aangeraden om deze tandpasta voor twee weken elke dag te gebruiken. Daarna zou drie keer per week genoeg moeten zijn, naast gewone tandpasta natuurlijk. Ik moet zeggen: na drie weken testen, lijkt de tandpasta nog steeds te werken. Mijn tanden voelen nog elke keer glad, zien er witter uit aan en ik ben zekerder over mijn adem.

Aanrader?

Getty Images
Is het een aanrader? Als het gaat om wittere tanden en een gebit dat fijn aanvoelt, dan ja, zeker! Wat mij echter zorgen baart, is dat er geen fluoride aan deze tandpasta is toegevoegd. Fluoride is een afvalproduct uit de aluminium- en kunstmestindustrie, dus het klinkt logisch dat dit niet in een natuurlijke tandpasta wordt verwerkt. Toch wordt er over fluoride wel degelijk gezegd dat ons gebit dit nodig heeft.

Is tandpasta zonder fluoride aan te raden?

Informatie hierover zocht ik bij Marie-Charlotte Huysmans, hoogleraar Cariologie en Endodontologie. Zij vertelde mij het volgende: “Fluoride in tandpasta, maar ook in drinkwater is heel goed onderzocht en heeft geen aangetoonde bijwerkingen. Ja, fluoride is gif, maar water is ook gif als je daar te veel van inneemt. Het gaat om de dosering. Bij kleine kinderen zou het opeten van een hele tube peutertandpasta echt niet dodelijk kunnen zijn. Pas bij een hele tube volwassentandpasta kom je in de buurt van ergere problemen, maar we gaan er vanuit dat hele kleine kinderen niet bij de tubes kunnen komen en dat de ouders hun tanden poetsen, dus dat er altijd supervisie is. Ik raad dus aan om gewoon tandpasta met fluoride te gebruiken, maar het gebruik van deze tandpasta zonder fluoride kan voor de aangeraden twee weken geen kwaad. Cariës, het ontstaan van gaatjes, is een langdurig proces. Twee weken zonder fluoride zou echt geen probleem moeten zijn.”

De producten van My Magic Mud zijn online te koop, onder andere bij www.improveyourhealth.eu. Wij mochten de producten kosteloos proberen.

Auteur 
  • Miriam Groot