donderdag, 30 juni 2022

Stukje afgebroken van voortand

Toen ik jong was, is er van beide voortanden een stukje afgebroken. Nu wil ik dat eigenlijk laten corrigeren. Kan ik van beide tanden een stukje laten afslijpen, zodat ze mooi recht worden? Of moet ik juist aan beide tanden een stukje laten maken? En houdt dit dan wel?
Claire

Lex van Heyningen, tandarts en implantoloog:

Wanneer je aan je tanden laat slijpen, moet je je bedenken dat dit nooit meer terugkomt. Vaak kun je dan ook 'blokvorming' krijgen omdat je vier voortanden daardoor bijna dezelfde lengte krijgen. Dit staat in de meeste gevallen niet mooi.

Beter is om er een stukje aan te laten zetten. Dit kan door middel van een composiet (witte) vulling. Maar deze vullingen verkleuren in de loop van de tijd weer en kunnen afbreken. Een andere, langdurige oplossing is het plaatsen van porseleinen schildjes (facings) op de tand. Op deze manier worden de afgebroken stukjes gecorrigeerd en kun je een mooie, egale kleur van je voortanden krijgen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.