zondag, 14 augustus 2022

Van lelijk naar mooi gebit

Wat kan je eraan doen?

Niet iedereen is van nature gezegend met mooie, witte tanden. Door de media worden er steeds hogere eisen gesteld aan ons uiterlijk. Schaamte voor het gebit komt daardoor steeds meer voor. Maar je kunt iets aan een lelijk gebit doen!

Als deze onzekerheid zo groot wordt dat het je sociale leven belemmert, is het goed te weten dat er eenvoudige oplossingen zijn om van een lelijk gebit een mooi gebit te maken. De meest eenvoudige oplossing is: facings.

Schildje van porselein

Een facing is een een schildje van porselein. Het voelt zoals een eigen tand. Met behulp van een facing kan de tandarts het uiterlijk van je gebit verfraaien. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen.

Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve, onregelmatige tanden maskeren. De facing wordt op de eigen tand bevestigd.

Kronen en bruggen

In het geval van grotere gebitsproblemen, zoals aangetaste tanden, losse tanden of ontbrekende tanden, kan kroon- en brugwerk de beste oplossing zijn.

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een kroon is een kapje van metaal of zirkonium met porselein, dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Bleken

Als tanden slechts verkleurd zijn en er geen vullingen in de voortanden zitten, is bleken nog een oplossing. Vaak wordt een paar tinten lichter al bereikt met de modernst bleekmethoden.

Trefwoorden: