Zelfgemaakte natriumarme aïoli

Getty Images

In landen aan de Middellandse zee is aïoli; oftewel knoflookmayonaise al jaren mateloos populair en ook in Nederland wordt het tegenwoordig veelvuldig gegeten. Koop je kant-en-klare aïoli in de winkel dan kan deze best lekker zijn. Jammer genoeg zit er in de winkelvariant ook best veel zout: 1,7 gram per 100 milliliter. Deze huisgemaakte variant, die natuurlijk nog veel lekkerder is, bevat slechts 0,03 gram zout.

Ingrediënten

  • 4 teentjes knoflook
  • 2 eierdooiers
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2,5 deciliter olijfolie
  • Verse peper

Bereiding

Wrijf de tenen knoflook in een vijzel tot een fijne pasta of doe ze in de keukenmachine. Meng de knoflook met de eierdooiers. Roer er het citroensap door en voeg beetje bij beetje, onder voortdurend kloppen, de olijfolie toe tot een stevige saus ontstaat die de consistentie heeft van een mayonaise. Breng de aioli op smaak met wat peper. Schep de saus in een glazen pot en sluit deze goed. In de koelkast is deze natriumarme aïoli zo'n 2 weken houdbaar.

Dit recept bevat ongeveer 14 milligram natrium. Om het zoutgehalte te berekenen doet je het x 2,5. In dit geval dus 14 x 2,5 = 35 milligram ofwel 0,035 gram zout.

Tip: Ben je op zoek naar wat variatie? Meng dan ook eens wat kruiden, zoals gehakte bieslook, door deze knoflookmayonaise. Het woord 'aioli' komt oorspronkelijk overigens uit het Catalaans, en is een samentrekking van de woorden voor knoflook (ail) en olie (oli). De trema in onze spelling hebben we weer te danken aan de Fransen.

Probeer ook eens deze zelfgemaakte, natriumarme chilisaus of deze huisgemaakte natriumarme satésaus!

Auteur 
  • Franca van Dalen