Zoveel zout zit er in kruidenmixen

Tot een derde aan zout in de mix

nasi
Getty Images

Weet jij hoeveel zout er in je favoriete kruidenmix zit? Het Voedingscentrum nam ter gelegenheid van World Salt Awareness Week - dit jaar van 15 tot en met 21 mei - zes kruidenmerken uit de supermarkt onder de loep. Hieruit blijkt dat zo'n kruidenmix tot wel een derde uit zout kan bestaan.

Tijdens de World Salt Awareness Week wordt wereldwijd extra stilgestaan bij het verborgen zout in ons eten. Aan veel producten die je dagelijks eet is zout toegevoegd. Ongemerkt krijg je zo door de dag heen veel zout binnen. In Nederland eten de meeste mensen er zelfs veel te veel van. Door minder zout te eten daalt je bloeddruk. Dat is beter voor je nieren en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Een derde zout

Het Voedingscentrum bekeek zes kruidenmixen uit de supermarkt. In de afbeelding hieronder zie je hoeveel toegevoegd zout ze bevatten per 100 gram. Sommige kruidenmixen bestaan tot een derde uit zout, terwijl aan andere varianten helemaal geen zout is toegevoegd. Het loont dus om op het etiket bij de ingrediënten te kijken of er zout is toegevoegd. Kiezen voor een kruidenmix zonder toegevoegd zout is een kleine, haalbare stap om te zorgen dat je hier minder van binnenkrijgt. Meer tips om minder zout te eten.

kruidenmixen
Voedingscentrum

Zelf kruidenmix maken

Je kunt natuurlijk ook verse kruiden gebruiken of zelf kruidenmixen maken. Dan weet je precies wat erin gaat. Denk aan zelfgemaakte kruidenmengsels voor nasi of shoarma, maar ook een lekkere Italiaanse of oosterse kruidenmix. Hier vind je de dertien populairste kruidenmixen om zelf te maken, zonder zout.

 

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum