Boekrecensie: All-day bowls

De allerlekkerste gerechten in een kom

broccolicouscous bowl
All day bowls

De 'bowl' staat volgens culinair trendjournalist Denise Kortlever symbool voor een nieuwe manier van eten: licht, makkelijk en ontspannen. Je kunt natuurlijk heerlijk met een kom soep op de bank zitten of je ontbijtje uit een schaaltje lepelen, maar er kan nog veel meer in een bowl. Het boek 'All-day bowls' staat vol smakelijke maakbare recepten.

Tijdens haar trendreizen zag Kortlever overal bowls opduiken: smoothiebowls, saladebowls, burritobowls... Eten uit een kom smaakt volgens haar anders dan van een bord. 'Misschien wel doordat je het gerecht letterlijk in je handen houdt. Doordat je de warmte of koelte van het eten kunt voelen. Of doordat je uit een kom als vanzelf ontspannen en ongedwongen eet.'

Allemaal aanraders

Een boek vol 'bowlrecepten' kon dus eigenlijk niet uitblijven. Het resultaat is All-day bowls, waarin de veelzijdigheid van de kom meteen duidelijk wordt. In het hoofdstuk 'Rise & shine' deelt Kortlever recepten door heerlijke ontbijtjes. Dat ze daar goed in was, bleek al in haar eerste boek 'All-day breakfast'. Verrassend zijn de romige earl grey porridge met vijgen en de good morning-bowl met onder andere eieren, zalm, avocado en een restje couscous.

Het echte comfortfood vind je onder de noemer 'Curled Up': een 5-spice stoof bijvoorbeeld of polenta met gepocheerd ei en beurre noisette. Voor liichtere gerechten (It's all good) en feestelijke kommen (Gather & Feast) is ook aandacht. Aanraders zijn de broccolicouscous met ceviche van zalm (kijk voor het recept hieronder), auberginecurry en snelle tortelloni met erwtenpuree.

Wereldkeukens

De recepten zijn geïnspireerd op gerechten die Kortlever over de hele wereld proefde. Je krijgt dus uit allerlei keuken iets mee. Kende je bijvoorbeeld de poke-bowls (de Hawaïaanse versie van de sushibowl) of gnudi (luchtige deegkussentjes van geitenricotta) al? Daarbij geeft ze bij veel recepten variatiemogelijkheden. Voor de snelle tortelloni bijvoorbeeld drie extra vullingen.

Leuk zijn de dessertbowls. Een toetje in een kommetje is misschien minder vernieuwend, maar het hoofdstuk 'On a sweet note' bevat wel hele fijne smaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een dulce de leche-affogato (een variatie op de bekende espresso met vanille-ijs), snelle frambozen-vlierbloesemsorbet of appel-gingersnap-crumble?

Getty Images
Genieten uit een kommetje

Bij verschillende recepten vertelt Kortlever over een persoonlijke ervaring, bijvoorbeeld waar ze een gerecht voor het eerst at. De adressen van verschillende 'bowl-restaurants' vind je achterin het boek. Prachtig zijn ook weer de foto's.

All-day bowls is - zo alles bij elkaar - echt een heerlijk boek. Uit een mooi kommetje eten, heeft inderdaad iets extra's en je wilt eigenlijk elk recept dat je tegenkomt direct maken. Gelukkig is dat goed te doen. Een fijne trend dus die 'bowls'. Daarbij geeft dit boek een goede reden om mijn verzameling schaaltjes nog verder uit te breiden. En van kommetjes kun je nooit te veel hebben.

Voorproefje recepten

Zin om nu al iets uit een kommetje te eten? Ga dan gauw met een van deze resultaten uit All-day bowls aan de slag:

Denise Kortlever werkt als culinair trend journalist en food fotograaf voor merken als LINDA.tv, delicious. en Vogue. Op haar site The All-day Kitchen deelt ze de lekkerste recepten met verrukkelijke foto's, maar ook inspirerende foodtrends en fijne culinaire adressen die ze tijdens haar reizen ontdekt. Vorig jaar verscheen haar eerste kookboek All-day breakfast.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland