maandag, 9 december 2019

Farro: gezond graan uit Italië

Nootachtige smaak en stevige bite

Ken je farro al? Deze graansoort komt uit Italië en werd al door de Romeinen geteeld. Het is een lekkere, gezonde variatie op rijst, bijvoorbeeld in de beroemde Italiaanse risotto.

In Italie zijn ze er trots op: Farro. Het is een graan dat er al in de klassieke oudheid werd geteeld. Voor de Romeinse legioenen was farro echt een basisvoedsel. Nog steeds is het in Umbrië en Toscane de basis voor een stevige regionale soep, waarin ook groenten, bonen en spek worden gebruikt.

Nootachtige smaak

Farro heeft een nootachtige smaak en een stevige 'bite'. Je kunt het kopen in de natuurvoedingswinkel, in een mediterrane speciaalzaak of in een grote supermarkt. Farro is echt een slow graan: de kooktijd is ongeveer 40 minuten. Die tijd wordt iets korter als je de korrels vooraf een paar uur laat weken in ruim koud water.

Farro klaarmaken

Kook de korrels zoals je zilvervliesrijst kookt. Het is lekker om de farro daarna te gebruiken in bijvoorbeeld een mediterrane maaltijdsalade met tomaat, olijven, feta, komkommer en groene kruiden. Maar je kunt met farro ook een risotto (of een 'farotto') maken, bijvoorbeeld met paddenstoelen, knoflook en Parmezaanse kaas. Of gebruik farro in een goed gevulde soep, net zoals ze in Umbrië doen.

In principe kan farro ook worden gemalen tot meel, om brood, koek of pizza van te bakken, maar dat meel is hier nauwelijks te koop. Mocht je een keer in een Italiaanse supermarkt zijn dan vind je het daar als 'farina di farro'.

Is farro gezond?

Zoals voor veel oude graansoorten geldt, is farro ook familie van spelt en tarwe. Soms worden spelt en farro zelfs met elkaar verward, zoveel lijken ze op elkaar. De  voedingswaarde van farro lijkt ook sterk op tarwe en spelt. Dat betekent dat het ook gluten bevat en daarom niet geschikt is voor mensen met coeliakie. Wel bevat het minder gluten dan tarwe. Mensen die gevoelig zijn voor gluten, kunnen soms wel farro verdragen. Dat is een kwestie van uitproberen.

Farro is met de hele korrels rijk aan vezels, B-vitamines en ijzer. Een gezonde vervanging dus voor witte rijst of pasta in je Italiaanse maaltijden.