Is pindakaas gezond?

Voor- en nadelen van pinda's

pindakaas
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar prangende vragen. Deze keer: is pindakaas gezond?

Wat betreft gezondheidseffecten lijken pinda’s op noten, vandaar dat ze meestal tot die categorie worden gerekend. Officieel zijn het peulvruchten. Pindakaas die voor honderd procent uit pinda’s bestaat, ook wel pindapasta genoemd, wordt tot de Schijf van Vijf gerekend en is een gezonde keuze. Er is geen suiker, zout of gehard vet aan toegevoegd. Bij de meeste pindakaassoorten is dat wel het geval en die horen daardoor niet in de Schijf van Vijf. Een toevoeging zoals palmvet zorgt voor meer verzadigd vet in de pindakaas, wat niet goed is voor het cholesterolgehalte. 

Voordelen van pinda’s

Pinda’s zijn rijk aan vezels en een bron van eiwitten, die voor een verzadigd gevoel zorgen. Er zit ook veel vitamine B1, vitamine B3, vitamine E en ijzer in. Deze stoffen zijn belangrijk bij de energievoorziening in cellen en ook bij de aanmaak van bloedcellen. Daarnaast bevatten pinda's veel onverzadigde vetten die het 'slechte' LDL-cholesterolgehalte verlagen. De totale hoeveelheid onverzadigde vetten in pindakaas is meer dan vijf keer zo groot als die van verzadigde vetten. Al deze gezondheidsvoordelen zijn vooral van toepassing bij de pindapasta, die volledig uit pinda’s bestaat en geen ongezonde toevoegingen heeft. Daar drijft meestal wel een laagje olie op, want er is geen toegevoegde stof die voorkomt dat dat gebeurt. Dit kan verholpen worden door alles even door elkaar te roeren. De olie komt uit de pinda's en is gezond.

Niet te veel

Het Voedingscentrum beveelt aan om 15 tot 25 gram pinda’s of noten (inclusief pindakaas) per dag te nemen, mits deze ongezouten zijn of, in het geval van pindakaas, volledig uit pinda’s bestaat. Te veel pinda’s of pindakaas eten is niet goed. De onverzadigde vetten bevatten namelijk veel calorieën, ook al hebben ze verder een gezonde werking in het lichaam. Als je niet zo veel calorieën verbrandt op een dag, moet je oppassen dat je niet te veel vetrijke producten, zoals pindakaas, neemt. Voor iemand die veel sport, is het niet erg om er juist wat meer van te eten.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • Voedingscentrum