Noten: bomvol gezonde voedingsstoffen

Ook een goede vleesvervanger

Noten
Getty Images

Noten zijn knapperige smaakmakers in gerechten, heerlijk als tussendoortje én ze zitten bomvol gezonde stoffen die je lichaam nodig heeft.

Zo klein als ze zijn, noten bevatten aardig wat vitamine E en mineralen als selenium en zink. Maar ook de vezels, eiwitten en onverzadigde vetten zijn goed vertegenwoordigd. Eet ze daarom dagelijks. Dat kan ieder moment van de dag!

Ontbijt

Dat schaaltje kwark met stukjes appel en havermout vult je langer als je er wat gehakte noten op strooit. Zo heb je pas tegen lunchtijd weer honger en is het gemakkelijker om van zoete tussendoortjes als koek en snoep af te blijven. Bewaar je 'ontbijtnoten' het liefst goed afgesloten, droog en bij een temperatuur van 10 tot 15 °C. Zo blijven ze het beste vers.

Lunch

Een salade bij de lunch? Strooi er een handje noten over en je snakt de hele middag niet meer naar een tussendoortje. Het maakt voor de calorieën overigens niet veel uit of je ongebrande (rauwe), gebrande (in olie) of geroosterde noten koopt. Noten bevatten van nature al veel (gezonde) vetten en nemen bij het branden vrijwel geen olie meer op.

Avondmaaltijd

Met walnoten over je favoriete pastagerecht, cashewnoten over die lekker pittige Oosterse maaltijd en amandelschaafsel over de vis uit de oven geef je je gerechten meteen iets knapperigs. Wist je trouwens dat noten goede vleesvervangers zijn? Met een handje noten (25 gram) vervang je een stukje vlees optimaal.

Tussendoor

Een eenvoudig handje noten kan prima tussendoor als je die dag nog geen noten gegeten hebt. Het advies is dagelijks 15 tot 25 gram. Meng ze ook eens met zuidvruchten of strooi ze over plakjes gebakken appel. Smullen!

Dit artikel is geschreven door Mary Stottelaar. Mary is diëtist. Ze volgt de wetenschap op de voet en schrijft al jaren over voeding en gezondheid. Haalbaarheid en smakelijkheid van adviezen staan bij haar voorop.

Auteur 
Bron 
  • Slim, Slank & Gezond