Epileren doe je zo

Pas na weken weer stoppeltjes

Getty Images

Door je haren te epileren, hou je bijna vier weken lang een gladde huid. Bovendien groeit het haar fijner en dunner terug dan daarvoor of het groeit op den duur helemaal niet meer. Dit klinkt veelbelovend, maar hoe epileer je op de juiste manier?

Als je epileert trek je het haartje met wortel en al uit je huid met behulp van een pincet of een (elektrisch) epileerapparaat.

Stoppels

Haar groeit gemiddeld 0,3 milimeter per dag en dus een centimeter per maand. Een haartje dat met wortel en al is verwijderd, heeft enkele weken nodig om vanuit het haarzakje weer het huidoppervlak te bereiken. Daarom voel je bij epileren pas na enkele weken de eerste stoppels.

Met de nieuwste epileerapparaten kun je al epileren als de haartjes 0,5 millimeter zijn. Dat is vergelijkbaar met twee dagen niet scheren. Haren die langer zijn dan 1 centimeter kun je het beste eerst kort knippen.

Lichaamsdelen

Epileren is niet alleen een geschikte ontharingsmethode voor de wenkbrauwen of benen. Ook andere lichaamsdelen kun je met een epileerapparaat te lijf gaan.

Er is zelfs een speciale kop voor gevoelige plekken ontworpen, om ook de oksels en bikinilijn glad te krijgen. Met deze epilatorkop worden minder haartjes tegelijk uitgetrokken.

Pijn

Epileren is pijnlijk. Sommige delen van het lichaam zijn gevoeliger dan anderen. Dit geldt ook voor een geïrriteerde huid, bijvoorbeeld door de zon. Maar de pijngrens is wel voor iedereen verschillend.

Om de pijn te verzachten zijn er epileerapparaten die beschikken over massagerollen of een ijsopzetstukje. Epileren in bad of onder de douche zorgt er ook voor dat er minder pijn wordt ervaren. De warmte van het water kalmeert de zenuwuiteinden.

Irritatie

Na het epileren verschijnen rode puntjes op de huid. Het is dus verstandig om je huid na het epileren eerst tot rust te laten komen. Vermijd te veel zonlicht en smeer je huid in met een ongeparfumeerde vochtinbrengende of verkoelende crème.

Een epileerapparaat tast de huid niet aan. Dode huidcellen blijven dus op de huid liggen, waardoor ingegroeide haartjes kunnen ontstaan. Om dat te voorkomen, kun je de huid voor het epileren het beste zacht scrubben.