Ontharingstips voor mannen

Getty Images

Steeds meer mannen grijpen behalve naar het scheermesje ook naar de hars en ontharingscrème. Body Grooming, oftewel ontharen voor mannen, is hot. De mogelijkheden op een rijtje.

Het argument dat het modieus is om niet al te behaard te zijn, is maar één van de redenen om je te ontharen. Sommige mannen kunnen last van veel haar hebben, wat zich bijvoorbeeld uit in het altijd warm hebben. Ook zweten en hygiëne kunnen redenen zijn.

Nat of elektrisch scheren

De meeste mannen scheren zich elke dag; met een elektrisch apparaat of nat met een scheermesje. Tegenwoordig zijn de scheersystemen heel geavanceerd. Je zult niet snel meer een man met een watje op zijn gezicht zien rondlopen.

Nat scheren gaat het beste als je dat met een schoon mesje doet. Maak de huid nat en breng scheerschuim aan. Scheer vervolgens, zonder druk uit te oefenen, met de haarrichting mee.

Er bestaan genoeg scheersystemen voor mannen, maar die zijn vaak vooral bedoeld om je gezicht mee te scheren. Als je met zo'n scheersysteem toch je benen wilt ontharen, zorg er dan voor dat je scheerschuim gebruikt en met de richting van de haartjes mee scheert. Zo voorkom je wondjes en ingegroeide haartjes.

Lasertherapie

De laser wordt afgesteld op je huidskleur, haarkleur en de plek van behandeling. Laser kan aanvoelen als een elastiekje dat tegen je huid schiet. Alle plekken waar haar zit, kunnen met lasertherapie behandeld worden, met uitzondering van beharing vlakbij je ogen.

Tijdens de behandeling krijg je een bril op ter bescherming. Een laserbehandeling is niet goedkoop en kost veel tijd. Je kunt het laten doen bij een schoonheidsspecialist of in een kliniek. Bij overbeharing kun je (een deel van) de kosten die je maakt voor het ontharen vergoed krijgen.

Elos-techniek

De Elos-techniek lijkt op de laserbehandeling. Elos staat voor Elektrisch Optisch Synergie. Met een soort scanner wordt met een lichtflits zo'n 1,5 vierkante centimeter huid behandeld. De straling wekt warmte op in de haarzakjes. De cellen kleven samen, waardoor er nooit meer een haartje uit kan komen. Je voelt een lichte tinteling of in het ergste geval een klein pijnprikje.

Deze techniek werkt bij vrouwen beter dan bij mannen. Dit heeft te maken met de hormoonspiegel en diepte van de haarwortel. Het is net als lasertherapie een vrij prijzige behandeling. Je moet meerdere behandelingen ondergaan; gemiddeld zes voor je lichaam en vier voor je gezicht. Verder is af en toe ook nog een nabehandeling nodig.

Voor ontharen met de Elos-techniek kun je het beste naar een grote kliniek of bekend instituut gaan. Een indicatie van de prijs: je buik kost per keer zo de rond 220 euro, je hals ongeveer 120 euro en het behandelen van een rug gaat al snel richting de 500 euro.

Crème of hars

Vrouwen ontharen al jaren met crème en hars. Het is één van de meest simpele manieren om thuis te ontharen. Je kunt hars of crème bij de drogist of apotheek kopen. Er komen steeds meer producten op de markt waar ook mannen zich mee kunnen ontharen.

Bij ontharen met een crème laten de haren binnen 10 minuten na het opsmeren los. Met een spateltje schuif je het haar er zo af. Maar let op: er kunnen allergische reacties optreden! Probeer de crème dus eerst uit op een klein stukje huid.

Ontharen met een ontharingscrème is pijnloos. Ontharen met hars kan daarentegen behoorlijk pijnlijk zijn. De hars, uit een pot of op een speciale strip, maak je warm en druk je op de te ontharen plek. Na ongeveer een halve minuut trek je het er in één beweging af, net als bij een pleister. Het haar is dan met wortel en al verwijderd.

Auteur