Een kleine ontharingsgids

Ontharen voor vrouwen

Getty Images

Bijna iedere vrouw heeft er een hekel aan: haren. Niet de haren die op onze hoofdhuid groeien, maar degene die op plekken groeien waar je ze liever niet zou willen. Zoals benen, bovenlip, armen, rug, bikinilijn en oksels. Wat is nou de beste of de snelste manieren om te ontharen? Een overzicht van scheren tot bleken.

Scheren
De snelste en makkelijkste manier om van je overtollige haren af te komen, is scheren. Na het scheren voelt de huid glad aan, maar dit effect is vaak snel voorbij. Het scheermesje haalt de haren alleen weg vanaf de huidoppervlakte, dus niet de wortels. Zodra de haren weer aan de oppervlakte verschijnen, lijken ze stugger en harder.

Scheren kan met een douchegel, maar het is beter om een speciale scheercrème of scheerolie te gebruiken. Deze producten zijn beter voor je mesje. Naast het ouderwetse scheermesje zijn er ook elektrische scheerapparaten voor vrouwen. Nog handiger, want daarmee kun je op ieder gewenst moment ontharen, zonder dat je water nodig hebt.

Ontharingscrème
Een ontharingscrème is een andere snelle manier om te ontharen. Je smeert de crème op de huid en laat deze intrekken. Op de verpakking van de crème staat hoelang de crème maximaal mag blijven zitten. Het is belangrijk dat je je aan deze tijd houdt! Een te lange behandeling kan een geïrriteerde huid opleveren.

Na de verstreken tijd, spoel je de crème en haartjes met koud water af. Je kunt de crème het beste van tevoren testen op een klein stukje huid, om er zeker van te zijn dat zich geen allergische reacties voordoen.

Epileren
De haartjes van de wenkbrauwen worden doorgaans geëpileerd. Ook andere lichaamsdelen komen voor epileren in aanmerking. De haartjes worden met haarzakje en al verwijderd. Hierdoor blijven ze langer weg dan wanneer je ze afscheert.

Sommige haartjes groeien op den duur zelfs helemaal niet meer. Om de pijn te verzachten, zijn er speciale epileerapparaten met een ijsopzetstukje. Dit opzetstukje verdooft de huid als het ware, voor de haren verwijderd worden.

Harsen
Wil je langere tijd van de ongewenste haartjes af, dan is harsen een goede oplossing. Harsen is een snelle en doeltreffende methode die geschikt is voor benen, bikinilijn, oksels, bovenlip, kin, rug en wenkbrauwen.

De warme hars breng je op de stukken huid aan die je wilt behandelen. Vervolgens leg je hier een reepje speciale stof op, dat bij de hars wordt meegeleverd. Dat trek je met een precieze, resolute beweging van de huid af.

Harsen is niet geheel pijnloos, maar het resultaat is de pijn waard. Je hoeft gedurende vier tot zes weken niet meer om te kijken naar de haren. Bovendien komen de haartjes met regelmatig harsen steeds minder terug.

Body Sugaring
Body Sugaring heeft heel veel weg van harsen, maar dan met suikerpasta. Dit is een 100 procent natuurlijk product, zonder chemische bestanddelen. Hierdoor voorkom je huidirritatie.

Body Sugaring kan al veel eerder worden toegepast dan harsen. Bij haren van 1,6 mm is het al mogelijk om te ontharen. De haren worden in z'n geheel verwijderd. Hierdoor behoren ingegroeide haren tot het verleden en voelt de huid glad en zijdezacht aan.

Bleken
Een totaal andere oplossing is het bleken van haren. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij haartjes op de bovenlip of armen. De haren worden opgelicht, maar verdwijnen niet.

Een voordeel is dat haren minder zichtbaar zijn en de ontharingsmethoden achterwege kunnen blijven. Een nadeel is dat niet iedere huid de bleking goed verdraagt; er kan irritatie optreden.

Auteur