Scheer je schaamstreek

Voorkom irritatie en bultjes

Getty Images

De meeste mensen scheren hun schaamstreek in meer of mindere mate. Maar makkelijk is het niet. Daarom tips en trucs voor het schaamstreekscheren voor vrouwen én mannen!

Scheerwijzer voor vrouwen

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je de schaamzone wilt scheren, moet je daar de tijd voor nemen. Het is een secuur klusje dat gedegen voorwerk nodig heeft. Allereerst neem je een lekker warm bad, of douche. Warm water maakt de huid soepel en het haar wat zachter, zodat de huid minder gaat irriteren na het scheren.[ITEMADVERTORIAL]

Na bad of douche is het zaak om de schaamstreek zo snel mogelijk goed af te koelen. Wederom om irritatie te voorkomen. Je kunt hiervoor gewoon een zachte handdoek onder de koude kraan houden en hem vervolgens even tegen de schaamstreek aandrukken. Scheer je voor de eerste keer? Knip dan de meeste haren alvast weg. Dan kun je er wat makkelijker bij.

Het scheren

Het scheren zelf vereist vooral veel concentratie. Gebruik een nieuw mesje, bij voorkeur één met bescherming tegen wondjes, en normaal scheerschuim of scheerolie. Gebruik geen wegwerpmesjes, want hier snijd je jezelf makkelijk mee. Voorkom dat scheerschuim in de vagina terecht komt. Het veroorzaakt een ongemakkelijk gevoel, maar is niet direct schadelijk.

Om irritaties te voorkomen kun je het beste met de haarrichting mee scheren. Het resultaat is iets minder glad, maar je voorkomt wel irritatie. Druk ook niet te hard, dan voorkom je ingegroeide haartjes die jeuk veroorzaken. Trek tijdens het scheren met één hand de huid glad. Je kunt er dan beter bij en hebt minder kans op sneetjes.

Je kunt het beste maar één keer over hetzelfde plekje heen gaan. Vaker mag wel, maar dat kan ook weer irritatie veroorzaken. Kijk uit bij lastige plekjes, neem de tijd, en gebruik een spiegeltje als je bepaalde delen niet goed kunt zien. Ga op je hurken zitten met een spiegel op de grond om het gebied rond de schaamlippen te scheren. Of doe het gewoon op gevoel. Na het scheren moet je de schaamstreek goed schoonspoelen met water. Gebruik hierbij geen zeep.

Mogelijke problemen

Het scheren van de schaamstreek kan nogal wat problemen opleveren. De huid kan gaan irriteren. Dit gebeurt na een eerste scheerbeurt bijna altijd, dus je moet even volhouden. Je kunt jezelf snijden en de haartjes komen steeds weer snel terug.

Denk eraan dat irritatie veroorzaakt wordt doordat de huid te vaak met een mesje geschoren wordt. En ga niet meer dan één of twee keer met hetzelfde mesje over hetzelfde stukje huid. Snijd je jezelf te vaak? Stop dan met scheren en knip je schaamhaar bij. Als je dat regelmatig doet, ziet het er ook netjes uit en het is bijna net zo hygiënisch.

Scheerwijzer voor mannen

De voorbereiding

Ook voor mannen geldt dat het scheren hygiënisch is. Als je de boel wilt bijscheren geldt ook voor mannen dat een warm bad of een warme douche en het afkoelen van de schaamstreek een aanrader zijn.

Het scheren

Het scheren is een iets ander verhaal dan bij vrouwen. Denk eraan om een mesje met bescherming te gebruiken, met een dubbele kop en 'tralies'. Zeep voor het scheren de schaamstreek goed in en werk eerst alle makkelijke plekjes weg.

Het lastigste gedeelte moet dan nog komen: het haar op en rond de balzak. Om dat goed te doen kun je dat deel het beste strak naar de zijkant trekken en vervolgens het haar wegscheren. De huid van de balzak kun je straktrekken door iets door je hurken te zakken. Je kunt dit gebied ook scheren zonder zeep, maar dat kan voor wat irritatie zorgen.

Spoel het geschoren gebied schoon met veel water zonder zeep. Smeer de schaamstreek na het scheren even in met wat lotion, zodat het niet gaat jeuken. Alcoholhoudende aftershaves zijn absoluut af te raden. Ook een aardige tip voor de vrouwen, trouwens. Talkpoeder kan ook helpen.

Mogelijke problemen

De kans op irritatie bij mannen is een stuk kleiner dan bij vrouwen. Ook de kans op sneetjes en andere problemen is bij geconcentreerd scheren nihil.

Auteur