Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Scheer je schaamstreek

Voorkom irritatie en bultjes

De meeste mensen scheren hun schaamstreek in meer of mindere mate. Maar makkelijk is het niet. Daarom tips en trucs voor het schaamstreekscheren voor vrouwen én mannen!

Scheerwijzer voor vrouwen

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je de schaamzone wilt scheren, moet je daar de tijd voor nemen. Het is een secuur klusje dat gedegen voorwerk nodig heeft. Allereerst neem je een lekker warm bad, of douche. Warm water maakt de huid soepel en het haar wat zachter, zodat de huid minder gaat irriteren na het scheren.

Na bad of douche is het zaak om de schaamstreek zo snel mogelijk goed af te koelen. Wederom om irritatie te voorkomen. Je kunt hiervoor gewoon een zachte handdoek onder de koude kraan houden en hem vervolgens even tegen de schaamstreek aandrukken. Scheer je voor de eerste keer? Knip dan de meeste haren alvast weg. Dan kun je er wat makkelijker bij.

Het scheren

Het scheren zelf vereist vooral veel concentratie. Gebruik een nieuw mesje, bij voorkeur één met bescherming tegen wondjes, en normaal scheerschuim of scheerolie. Gebruik geen wegwerpmesjes, want hier snijd je jezelf makkelijk mee. Voorkom dat scheerschuim in de vagina terecht komt. Het veroorzaakt een ongemakkelijk gevoel, maar is niet direct schadelijk.

Om irritaties te voorkomen kun je het beste met de haarrichting mee scheren. Het resultaat is iets minder glad, maar je voorkomt wel irritatie. Druk ook niet te hard, dan voorkom je ingegroeide haartjes die jeuk veroorzaken. Trek tijdens het scheren met één hand de huid glad. Je kunt er dan beter bij en hebt minder kans op sneetjes.

Je kunt het beste maar één keer over hetzelfde plekje heen gaan. Vaker mag wel, maar dat kan ook weer irritatie veroorzaken. Kijk uit bij lastige plekjes, neem de tijd, en gebruik een spiegeltje als je bepaalde delen niet goed kunt zien. Ga op je hurken zitten met een spiegel op de grond om het gebied rond de schaamlippen te scheren. Of doe het gewoon op gevoel. Na het scheren moet je de schaamstreek goed schoonspoelen met water. Gebruik hierbij geen zeep.

Mogelijke problemen

Het scheren van de schaamstreek kan nogal wat problemen opleveren. De huid kan gaan irriteren. Dit gebeurt na een eerste scheerbeurt bijna altijd, dus je moet even volhouden. Je kunt jezelf snijden en de haartjes komen steeds weer snel terug.

Denk eraan dat irritatie veroorzaakt wordt doordat de huid te vaak met een mesje geschoren wordt. En ga niet meer dan één of twee keer met hetzelfde mesje over hetzelfde stukje huid. Snijd je jezelf te vaak? Stop dan met scheren en knip je schaamhaar bij. Als je dat regelmatig doet, ziet het er ook netjes uit en het is bijna net zo hygiënisch.

Scheerwijzer voor mannen

De voorbereiding

Ook voor mannen geldt dat het scheren hygiënisch is en bovendien vinden veel vrouwen het ook een buitengewoon sexy gezicht. Als je de boel wilt bijscheren geldt ook voor mannen dat een warm bad of een warme douche en het afkoelen van de schaamstreek een aanrader zijn.

Het scheren

Het scheren is een iets ander verhaal dan bij vrouwen. Denk eraan om een mesje met bescherming te gebruiken, met een dubbele kop en 'tralies'. Zeep voor het scheren de schaamstreek goed in en werk eerst alle makkelijke plekjes weg.

Het lastigste gedeelte moet dan nog komen: het haar op en rond de balzak. Om dat goed te doen kun je dat deel het beste strak naar de zijkant trekken en vervolgens het haar wegscheren. De huid van de balzak kun je straktrekken door iets door je hurken te zakken. Je kunt dit gebied ook scheren zonder zeep, maar dat kan voor wat irritatie zorgen.

Spoel het geschoren gebied schoon met veel water zonder zeep. Smeer de schaamstreek na het scheren even in met wat lotion, zodat het niet gaat jeuken. Alcoholhoudende aftershaves zijn absoluut af te raden. Ook een aardige tip voor de vrouwen, trouwens. Talkpoeder kan ook helpen.

Mogelijke problemen

De kans op irritatie bij mannen is een stuk kleiner dan bij vrouwen. Ook de kans op sneetjes en andere problemen is bij geconcentreerd scheren nihil.

Reactie toevoegen

25 Comments

Door nico1096@hotmail.com (niet gecontroleerd) op zo, 05/07/2017 - 11:27

Als je in Noord-Holland woont, dan wil ik je wel helpen.

Door antonett (niet gecontroleerd) op za, 09/03/2016 - 04:21

hoe kan ik het beste gaan of liggen om mijn schaaamhaar t verwijderen *ik ben 75 jaar en het lukt niet alllemaal meer zo goed,.

Door Jopie (niet gecontroleerd) op vr, 08/05/2016 - 16:56

Ontharingscreme is een chemisch goedje dat smeer je toch niet op je lijf. Blijf gewoon scheren of laat je scheren.

Door J (niet gecontroleerd) op vr, 07/29/2016 - 18:06

Ik scheer al verschillende jaren oksels schaamhaar billen en ook mijn benen. Niets fijner als een glad lichaam

Door mark (niet gecontroleerd) op zo, 07/24/2016 - 09:29

Ik scheer me steeds onderaan. Mijn vriendin vindt het een leuk gevoel en nog mooi ook. Een heerlijk net gevoel en ook zalig bij het naakt zonnen. Als naturist heb je dan een heel egaal kleurtje over je gehele lichaam. Ik zie ook steeds minder schaamhaar, zowel bij mannen als vrouwen op het naaktstrand of de sauna.

Door Rene (niet gecontroleerd) op zo, 07/17/2016 - 04:35

Ik scheer altijd alles kaal daar beneden ook tussen mijn billen , minstens 2x per week
Ik vind het super en schoner dan met al die haren daar
Gewoon met scheerschuim en scheermesjes van de LIDL

Door Rob V (niet gecontroleerd) op vr, 07/15/2016 - 22:51

Ik heb door ipl nagenoeg een kale schaamsyreek en balzak gekregen.
Grijze haartjes zijn daardoor niet weg te krijen. Dus toch nog wekelijks scheren.

Ik doe ook nog aan balzakstretching.
Hierdoor wordt de balzak ruimer en wordt de penis ook dikker en langer.
Daarvoor moet de balzak echt haarloos zijn
Het uittrekken met een pincet geeft het beste resultaat voor een haarlose balzak.
Dit kan dus het beste door een partner gedaan worden.

Door marco (niet gecontroleerd) op za, 06/04/2016 - 08:17

Het scheren van mijn penis en balzak vind ik hygienisch. Wanneer je 2 keer per week scheert, dan gaat het zonder huidirritatie. Gebruik goeie kwaliteit mesjes en scheerschuim. Zorg dat je penis een beetje stijf is waardoof scheren nog makkelijker gaat. Doordat ik ook bloot zon is de huid van de schaamstreek ook mindr snel ge-irriteerd. Met name in de sauna zie je nog wel eens mensen met rode bultjes waarbij opvalt dat ze bedekt zonnen. Enige nadeel van scheren is dat bij heftig vrijen de huid kan schuren. Dit valt heel goed te verhelpen met massage olie.

Door Ano (niet gecontroleerd) op di, 05/03/2016 - 09:04

Als eerste je gebruikt een scheermesje en geen tondeuse. En een scheermesje maak je Gwn schoon met water. En btw hzo zeg he groet Cornelis terwel er bij je naam "jan" staat.?!?
Nou veel succes nog met je leuke leven

Door Scheerschuim (niet gecontroleerd) op di, 05/03/2016 - 00:09

@Riet Brugman
Scheren is in principe wel hygiënisch, je voorkomt zaken als schaamluis door je te scheren. Het schaamhaar heeft wel een vochtregulerende functie, dat is eigenlijk het enige pro argument wat ik er tegenover kan zetten.

Of het mooi of sexy is, dat is denk ik smaak. Persoonlijk zou ik mijn partner vragen wat hij/zij fijner vind. Wat ik wel weet is, dat er niks ergers is dan pijpen/beffen en dan een bak haar in je mond te krijgen. Daarnaast komt scheren naar mijn mening ten goede van het gevoel daaronder. Iets wat alleen maar mooi is voor je seksleven zo lijkt mij.