Buikklachten door middel tegen botontkalking, wat nu?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Vrouw slikt medicijnen
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: buikklachten door middel tegen botontkalking, wat nu?

Eenmaal per week slik ik risedroninezuur tegen osteoporose. Ik krijg er buikpijn van en dunne ontlasting. Kunt u mij advies geven?

Osteoporosemedicijnen remmen de afbraak van botten en maken ze steviger. Dit helpt botbreuken te voorkomen. Helaas veroorzaken ze bij veel mensen maag- en darmklachten. Misselijkheid, buikpijn, diarree of verstopping zijn bekende bijwerkingen. Het innemen is het eerste waar u op moet letten. De tabletten moeten heel worden doorgeslikt, terwijl u rechtop zit of staat, met een groot glas water. Daarna mag u tenminste een half uur niet gaan liggen. Als dit niet helpt, kunt u een ander ­medicijn uit deze groep proberen. Van risedroninezuur naar alendroninezuur, of andersom. Een andere mogelijkheid is om risedroninezuur maandelijks in te nemen in plaats van elke week. U moet dan wel langs uw arts voor een nieuw recept. Tot slot bestaat er ook een medicijn tegen osteoporose dat u eenmaal per halfjaar via een injectie kunt krijgen. Dit middel is wel een stuk duurder.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys

 

Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine