dinsdag, 22 juni 2021

Overgang krijgt vaak onterecht het stempel burn-out

Arboartsen hebben te weinig kennis over de overgang. Mogelijk zitten veel vrouwen hierdoor onnodig lang ziek thuis. Dat zegt gynaecologenvereniging NVOG.

Om aan dit probleem iets te doen is er een nieuwe arbodienst, HealthyWoman, opgericht. Deze is speciaal gericht op vrouwen. Dat meldt de NOS.

Diagnose burn-out

Gynaecologen trekken al jaren aan de bel over de slechte signalering van overgangsklachten bij werkende vrouwen. Vaak krijgen ze de diagnose burn-out als het om psychische klachten gaat. Klachten veroorzaakt door de overgang zijn hormonaal van aard en vereisen dus ook een andere aanpak.

De nieuwe arbodienst, zet zogeheten overgangsconsulenten in, die vrouwen ondersteunen die nu ziek thuiszitten. Ook de belangenvereniging van arbodiensten erkent dat het bij keuringsartsen vaak schort aan kennis over de overgang.

Overgangsklachten lijken op burn-outklachten. Volgens HealthyWoman kunnen vrouwen in de overgang met de juiste aanpak veel sneller weer het werk oppakken dan mensen met een burn-out.

Overgang is geen ziekte

Volgens Joyce van Dijk, oprichter van de nieuwe arbodienst, voelen vrouwen met overgangsklachten zich vaak onbegrepen door hun werkgever. "De overgang is geen ziekte en toch zitten er heel veel vrouwen onterecht thuis. Het helpt ook niet dat er voor vrouwen zelf nog zoveel onbekend is over de overgang.", aldus van Dijk.

Een thuiszorgorganisatie die als eerste met HealthyWoman in zee is gegaan, is enthousiast over de eerste resultaten van de test. Zo'n 50 medewerksters van de organisatie hebben meegedaan. De meesten zijn positief over de aanpak, een kwart van de vrouwen heeft aangegeven veel beter in haar vel te zitten.

Bron(nen):