5 diëten die niet werken

Vermijd onderstaande methodes en val af!

Getty Images

Er bestaan honderden zogenaamde wonderbaarlijke diëten die beloven dat je flink afvalt bij minimale inspanning. Maar niets is minder waar. Op de lange termijn kom je van dit soort diëten zelfs aan!

Volgens experts is het lastig te zeggen welke diëten niet werken. Want zelfs met het slechtste dieet val je af, maar dan vooral in het begin. Daarna komen de kilo's er weer aan. Wees daarom alert en denk vooral niet dat er 'magisch' eten is of dat er wonderbaarlijke pillen zijn.

De 5 slechtste dieetvormen op een rij

1. Eén productgroep
Diëten die zich concentreren op slechts een paar voedingsproducten of voedselgroepen. Denk bijvoorbeeld aan het koolsoep- of grapefruitdieet. Hoe lang hou je een dergelijk dieet vol? Alleen koolsoep eten is zeer eenzijdig.

Bij sommige diëten eet je maandag tot en met vrijdag hetzelfde, maar in het weekend mag je helemaal 'los'. Trap er niet in, een dergelijke 'beloning' werkt juist averechts.

2. Detoxdiëten
Detoxen oftewel ontgiftingsdiëten zijn gericht op lichaamsreiniging, leverreiniging, darmspoeling en hormooninjecties. Wetenschappers zijn van mening dat deze diëten pure nonsens zijn. Elk menselijk lichaam heeft namelijk organen, zoals de lever en nieren, en een immuunsysteem die zichzelf ontgiften. Spoelingen en reinigingen zijn daarom volstrekt overbodig.

3. Magisch voedsel
Diëten met 'magisch' voedsel of ingrediënten (zoals supplementen, groene thee of appelazijn). Helaas bestaan er geen 'magische' middelen. Je valt niet af met een hoeveelheid supplementen, enzymen of drankjes.

4. Crashdiëten
Vasten en diëten met zeer weinig calorieën (zoals het Skinny Bitch-dieet). Vasten is al eeuwenlang een culturele en religieuze traditie. Prima om dat een dag of twee te doen. Maar vasten om gewicht te verliezen, werkt contraproductief.

Neem je te weinig calorieën, dan denkt je lichaam dat er een tekort aan voedsel is en past het metabolisme zich hierop aan. Ga je daarna weer 'normaal' eten, dan past je lichaam zich niet nog eens aan.

Je hebt zelfs minder calorieën nodig dan voorheen. Dit is het zogenaamde jojo-effect. Met vasten verlies je een combinatie van vet, vocht en spiermassa, maar de pondjes die er daarna weer aankomen, zullen voornamelijk uit vet bestaan.

5. 'Geheime' diëten
Diëten die te mooi klinken om waar te zijn. Sommige diëten beweren dat ze een 'geheim' hebben, zetten zich af tegen de mening van gerespecteerde gezondheidsautoriteiten of beweren juist het tegenovergestelde van wat wetenschappers zeggen. Deze diëten zijn verdacht.

Géén dieet

Wetenschappers beweren dat het beste dieet géén dieet is. Door gewoon gezond te eten, kun je ook afvallen. Richt je op strategieën die je hongergevoel verminderen bij minder calorieën. Eet bijvoorbeeld meer fruit, volle graanproducten en magere eiwitten.

Auteur