5 topboeken over voeding en leefstijl

Favorieten van de diëtist in 2020

Getty Images

In 2020 zijn er heel veel boeken over gezonde voeding en leefstijl uitgegeven. Diëtist Mary Stottelaar las en beoordeelde er aardig wat voor Gezondheidsnet. Deze vijf kwamen als beste uit de bus. Aanraders om te lezen!

1. Eetgeluk van dr. Megan Rossi ★★★★★

Een goed en praktisch boek, volgens Mary. Ze schrijft in haar recensie: de wetenschappelijke basis zit echt goed, en Rossi geeft ook duidelijk aan wat wel en wat nog niet wetenschappelijk onderbouwd is. Ze is er heel eerlijk in dat we sommige dingen eenvoudig weg nog niet weten. Je kunt haar niet betrappen op claims die niet onderbouwd zijn. Met dit boek laat Rossi precies zien waar diëtisten zo goed in zijn: de wetenschap vertalen naar de dagelijkse praktijk in adviezen die echt helpen en praktisch uitgewerkt in recepten. Heel goed vind ik ook de vele gemakkelijke variaties die ze bij de recepten geeft waardoor één recept opeens meer verschillende recepten worden. Kortom een aanrader!

2. Highway to health ★★★★★

Een superleuk boek om mee aan de slag te gaan, aldus Mary. "Petje af voor Mouha die op een leuke en creatieve manier zoveel goede informatie over gezond eten en leven geeft. Alle stappen in dit boek zijn zinvol. Ik vind alleen dat je eigenlijk voor het nemen van de stappen toch net wat meer tijd moet uittrekken. Natuurlijk houdt iedereen het liefst van een quick fix en willen we liever in 30 dagen dan in 1 jaar tijd een nieuwe gezondere leefstijl hebben. Mouha bespreekt dus echt de Highway to health, terwijl ik liever de B-weggetjes zou nemen. Je doet er dan wel langer over, maar de kans is wel groter dat het beklijft. Houd dat in gedachten als je met dit boek aan de slag gaat: je kunt er ook 30 weken over doen met 1 stap per week."

3. Eet beter voor je maag en darmen ★★★★☆

Mary over dit boek: "Er zijn heel veel mensen in Nederland die regelmatig last hebben van hun maag en darmen. De juiste voeding kan echt veel verschil kan maken en daarom is het heel fijn dat De Weijer en haar team dit boek hebben gemaakt. Ik vind wel dat er veel wordt gevraagd van de lezer die aan de slag gaat met Eet beter voor je maag en darmen. De praktische uitleg over de verschillende fasen vind ik erg summier. Zelf zou ik daarom wel begeleiding van een diëtist adviseren in dit traject. Het boek is echt alleen geschikt voor mensen met darmklachten. Voor iedereen die gewoon wat gezonder wil eten, is het eerste boek van De Weijer veel beter geschikt."

4. Ketokuur ★★★★☆

Goede uitleg, heerlijke recepten, maar let op, zegt Mary over dit boek. "De uitleg van Naessens over het ketogeen dieet is heel duidelijk, en eerlijk. Ze heeft een duidelijke vertaalslag gemaakt naar de praktijk. De lekkere recepten nodigen uit om er ook werkelijk mee aan de slag te gaan. De hele recensie kun je hier lezen.

5. De hamster in je brein ★★★★☆

Ook het boek De hamster in je brein krijgt vier sterren van Mary. Want ja, dit boek helpt echt, schrijft ze. "Het laat je inzien hoe onze hersenen werken als je gewicht wilt verliezen. Met als belangrijkste boodschap: val langzaam af voor blijvend gewichtsverlies. En daar sta ik helemaal achter. Jammer vind ik dat ze aanraden om calorieën te gaan tellen: daar moeten we juist vanaf. Belangrijker is het te kiezen voor voedingsmiddelen die veel voedingstoffen bevatten. Dat is gezonder dan strikt op de calorieën letten."

Auteur 
  • Ilona Meernik