6 feiten over buikvet

Buikvet is ongezonder dan vet op je heupen

Vrouwen in ondergoed
Getty Images

Bij heel veel mensen gaat het vet daar zitten waar je het niet wilt hebben: op de buik. Hoe erg is dat? En kun je er iets aan doen met buikspieroefeningen? Zes feiten over buikvet.

1. Je kunt niet zonder buikvet

Je hebt buikvet nodig in een kleine hoeveelheid. Het vormt een isolatielaagje, dat jouw lichaam beschermt tegen kou. Het is ook een soort stootkussen om je organen zoals je maag, lever en nieren te beschermen. Maar de belangrijkste reden waarom je buikvet nodig hebt, is dat buikvet samen met de andere vetopslag in je lichaam (het onderhuidse vet en het vet op je heupen) een orgaan is. Het maakt hormonen aan die belangrijk zijn voor je gezondheid. Zoals leptine, het hormoon dat de eetlust remt. Verder zorgt je vetmassa ervoor dat je organen altijd genoeg brandstof hebben om te kunnen blijven werken, ook als je een tijdje niet gegeten hebt. Je kunt dus zelfs te weinig vet in je lijf hebben. Dat is niet gezond. Maar teveel vet is ook niet goed. En dan maakt het vooral uit waar dat vet zit.

2. Buikvet is ongezonder dan vet op de heupen

Het ene vet in je lichaam is het andere niet. Onderhuids vet en vet op de heupen en billen vind je misschien niet zo mooi, maar voor je gezondheid zijn dikke heupen en billen geen groot probleem. Dus als je een ‘peerfiguur’ hebt, dan zit je goed. Anders is het als het vet vooral in je buik zit en je dus een ‘appelfiguur’ hebt. Te veel buikvet is namelijk wel ongezond. Het gaat in je organen zitten en daardoor kunnen deze minder goed werken. Bovendien kan overtollig buikvet ontstekingsstoffen maken die schadelijk zijn. Dat vergroot de kans op ziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. En de ontstekingsstoffen doen voortdurend een beroep op je weerstand. Je immuunsysteem staat daardoor steeds “aan”. Krijg je een infectie dan heeft je weerstand minder capaciteit over om te reageren en daardoor word je eerder ziek.  

3. Je buik meten zegt meer dan jezelf wegen

Te veel buikvet is dus ongezond. De weegschaal maakt echter geen verschil tussen buikvet en heupvet: al het vet is even zwaar. Hoe weet je dan of je te veel van het ongezonde buikvet hebt? Door het meten van je buikomvang, ook wel middelomtrek genoemd. Pak een meetlint en ga rechtop staan. Adem uit (zodat je je buik niet kunt inhouden) en meet je buikomvang tussen de onderkant van je onderste rib en de bovenkant van je bekken. Een gezonde middelomtrek is maximaal 80 cm voor vrouwen en maximaal 94 cm voor mannen.

4. Buikspieroefeningen helpen niet tegen buikvet

Veel mensen denken dat het bij een dikke buik helpt om de buikspieren te trainen. Van buikspieroefeningen krijg je wel sterkere buikspieren, maar het heeft amper effect op je buikvet. Beter is het om alle spieren in je lijf te trainen, met krachttraining bijvoorbeeld. Zo kweek je spieren en spierweefsel verbruikt meer energie dan vetweefsel. Niet alleen als ze aan het werk worden gezet, maar ook in rust. Spieren verhogen je verbranding dag en nacht. Als je dan ook nog gezonder gaat eten, val je langzaam maar gestaag en op een gezonde manier af.

5. Alleen op je buik afvallen kan niet

Ondanks alle beloftes van adverteerders van afslankapparaten is het een fabel dat je plaatselijk op je lichaam vet kunt verliezen. Als je een dieet volgt om af te vallen of meer gaat bewegen om slanker te worden dan gaat het afvallen geleidelijk over je hele lichaam. Sommige mensen hebben nu eenmaal een smallere taille dan anderen. Daar verander je niets aan. Dat is je bouw en die is afhankelijk van allerlei factoren zoals je afkomst, je geslacht en je leeftijd. Als je een gezond gewicht hebt en je buikomtrek prima is, hoef je voor je gezondheid niet te proberen om je buik dunner te maken.

6. Een bierbuik bestaat niet, een stressbuik wel

Een dikke buik wordt vaak een bierbuik genoemd. Nu is nooit aangetoond dat bier eerder zorgt voor extra vet in je buik dan andere dranken of voedingsmiddelen. Wel geldt dat je door het drinken van bier gemakkelijk teveel calorieën kunt binnenkrijgen. Als je bier drinkt, dan wekt dat de eetlust op. Niet zelden neem je er borrelnootjes, chips of iets anders te snacken bij. Calorieën die je lichaam niet verbrandt, worden in lichaamsvet omgezet. En waar dat vet terecht komt, in je buik, op je heupen of, is vooral een kwestie van aanleg. Bij mannen gaat het vaak wat gemakkelijker op de buik zitten dan op de heupen. Ook stress speelt een rol. Te lang en te veel stress zorgt ervoor dat je te veel stresshormonen als cortisol in je lijf kunt hebben. En dat cortisol stuurt extra vet eerder naar je buik dan naar je heupen. Wil je dus wat aan je buikje doen, dan is het goed om niet alleen te letten op je eten, drinken en lichaamsbeweging, maar ook te zorgen voor voldoende ontspanning!

Dit artikel is geschreven door Mary Stottelaar. Mary is diëtist. Ze volgt de wetenschap op de voet en schrijft al jaren over voeding en gezondheid. Haalbaarheid en smakelijkheid van adviezen staan bij haar voorop.

Meer weten over buikvet? Luister ook naar onderstaande podcast!

Gezond Gesprek wordt gepresenteerd door Karine Hoenderdos en geproduceerd door Jonne Seriese namens Dag en Nacht Media. De tune is van The Yearlings. Abonneren op Gezond Gesprek kan via onderstaande links. En natuurlijk kun je daar ook een recensie achterlaten (en dat vinden we fijn!). Reageren op deze podcast? Je vindt ons op Twitter: @gezondnieuws en @vankarine. Of mail naar info@gezondheidsnet.nl.

Auteur 
Bron 
  • Voedingcentrum
  • Boek Vet belangrijk van prof. Liesbeth van Rossum