Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 24 augustus 2017

De waarheid over buikvet

Kun je buikvet wegtrainen?

Iedereen heeft buikvet, zelfs mensen met een platte buik. Dat is normaal. Maar te veel buikvet kan van invloed zijn op je gezondheid, buikvet is namelijk het meest ongezonde vet.

Overtollig vet wordt door het lichaam over het algemeen opgeslagen op twee plekken: op de buik of op de heupen en billen. Een deel van je vet slaat zich op direct onder je huid. Ander vet wordt dieper opgeslagen, het zogenaamde visceraal vet.

Een beetje visceraal vet heb je nodig. Het zorgt voor demping rondom je organen. Maar als je er te veel van hebt verhoogt het de kans op het krijgen van een hoge bloeddruk, diabetes type 2, dementie, hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker.

Het is ook niet zo dat dat vet er alleen maar zit, het is een actief onderdeel van je lichaam dat verschillende 'nare stoffen' aanmaakt. Door teveel buikvet worden de lichaamscellen bijvoorbeeld minder gevoelig voor insuline. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel, gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken en kunnen er verstoringen optreden. Met mogelijk diabetes tot gevolg.

Hoe weet je hoeveel buikvet je hebt?

De meest precieze manier om te meten hoeveel visceraal vet je hebt, is via een CT-scan of een MRI. Maar er is ook een veel eenvoudigere en goedkopere manier om het te checken. Pak een meetlint en meet de middelomtrek tussen de onderkant van je onderste rib en de bovenkant van je bekken. Doe dit terwijl je staat. Een gezonde middelomtrek voor mannen ligt tussen de 79 en 94 centimeter en voor vrouwen tussen de 68 en 80 centimeter.

Zelfs als je slank bent, kun je te veel visceraal vet hebben. Hoeveel je hebt is gedeeltelijk genetisch bepaald, maar hangt ook af van je leefstijl en hoe actief je bent af. Zo is uit onderzoek gebleken dat mensen die op hun gewicht letten, maar niet lichamelijk actief zijn meer visceraal vet hebben. De sleutel is actief zijn en bewegen in combinatie met een gezond eetpatroon.

In 4 stappen naar een platte buik

Er zijn vier stappen op weg naar een gezonde, plattere buik met minder vet: bewegen, dieet, slapen en minder stress.

1. Beweeg

Alleen het doen van buikspieroefeningen heeft helaas weinig zin. Oefen je hele lichaam en vooral je core-stability.

2. Dieet

Gewicht verliezen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je wilt afvallen, dan zul je je eetpatroon moeten veranderen. Blijvend je overtollig kilo's kwijtraken, bereik je niet met een tijdelijk dieet.

3. Slapen

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat er een verband is tussen slaaptekort en overgewicht. De onderzoekers zagen zowel bij volwassenen als bij kinderen een duidelijke relatie. Zorg dus voor een goede nachtrust.

4. Stress

Stress kan leiden tot een hogere productie van het hormoon cortisol, dat zorgt voor extra opslag van visceraal vet. Iedereen heeft stress, belangrijk is hoe je er mee om gaat. Relax met vrienden en familie of beweeg om stoom af te blazen.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

5 Comments

Door Erna Vogel (niet gecontroleerd) op di, 06/13/2017 - 09:06

U geeft als ideaal beeld voor vrouwen een middelomtrek van 68 tot 84 cm aan.
ik ken weinig vrouwen die daaraan voldoen. Zelfs in mijn jonge jaren en toen ik nog een mooi figuur had was mijn taille omtrek altijd rond de 90 of 95 cm.
Nu ben ik oud en wat dikker op die plaats en mag blij zijn als mijn taille nu rond de 100 cm is.
Ik denk niet dat ik ongezond ben in ieder geval geen diabetes of hoge bloeddruk. Wel zou ik er op die plaats ook iets er af willen hebben, maar een taille omtrek van 84 cm zal ik en met mij velen vrouwen nooit halen.

Ik probeer gezond te leven, niet roken en drinken wel veel water. Sporten wandelen, lijkt mij voldoende.

Door Willouise (niet gecontroleerd) op wo, 08/17/2016 - 21:47

Hoe doe je dat voor elkaar krijgen ? Zelf ben ik van 106 kg naar 83 kg (is 2 kg minder dan toen ik 15 jaar was !). Heb veel los vel, maar geen arts die je wil doorverwijzen, tenzij je de hele rataplan zelf gaat betalen.
Intussen bij fitness door de jaren heen meer dan 3000 euri betaald om nog maar te zwijgen over de reiskosten 2 keer per week. En dan mag je blij zijn met je losse vellen !
Buikvet is in 4 jaar nog niet weg maar wel 23 kg eraf . Hoe kan dat ? Helpt dus helemaal niets dat afvallen, alleen in de knip !

Door Overgangsconsulente (niet gecontroleerd) op wo, 06/01/2016 - 10:19

Een BIA meting geeft inzicht in je vocht,spieren en vet huishouding,berekent gelijk hoeveel calorieën je mag gebruiken om niet dikker te worden.
is snel laat binnen 30 min uitslag en uitleg,maak veel vrouwen hiermee blij .
CT scan of MRI is wel erg kostbaar
Gr.Janny Ledeboer

Door Yetty (niet gecontroleerd) op di, 05/31/2016 - 16:16

Gefeliciteerd, en succes met je herstel

Door Renke (niet gecontroleerd) op di, 05/31/2016 - 10:21

Ik heb sinds afgelopen vrijdag veel minder buikvet. ;)
Heb een buikwandcorrectie gehad. Na heel veel afvallen.