8 mythes over voeding ontrafeld

Word je dik van 's avonds laat eten?

Getty Images

Is koffie nu goed of slecht voor je? En worden kinderen hyperactief van suiker? Acht mythes over voeding ontrafeld.

Van 's avonds laat eten word je dik

Er is geen overtuigend bewijs dat laat op de avond eten ervoor zorgt dat je zwaarder wordt. Wat we wel weten is dat een te veel aan calorieën zorgt voor gewichtstoename en dat vele nachtelijke eters de neiging hebben te veel te eten en dan vooral calorierijke voeding. Vlak voor het slapen gaan eten kan wel leiden tot brandend maagzuur en indigestie. Probeer dan ook zo veel mogelijk om regelmatig en niet vlak voor het slapen te eten.

Koffie is niet goed voor je

Niet waar. Koffie, zo'n twee à drie kopjes per dag, kun je gerust nemen. Er zijn zelfs onderzoeken die suggereren dat het helpt bij het voorkomen van bepaalde aandoeningen. Zo zou het het risico op het krijgen van diabetes type II verlagen en het proces van de ziekte van Alzheimer vertragen. Zelfs de kans op het krijgen van sommige kankers wordt kleiner. Doe geen suiker, melk en/of room in je koffie. Hierdoor krijg je ongemerkt veel calorieën binnen.

Hoe minder vet je eet, hoe beter

De belangrijkste voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft als brandstof zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Ja, vetten! Goede vetten zitten in bijvoorbeeld noten, zaden, vis, avocado's en olijven. Ze geven je energie, herstellen cellen en produceren hormonen. Verzadigde vetten en transvetten zijn de producten waarvan je het gebruik moet beperken of vermijden. Deze vetten zitten in bijvoorbeeld boter, rood vlees en veel bewerkte voedingsmiddelen.

Zeezout bevat minder natrium dan tafelzout

Denk je minder natrium binnen te krijgen door geen keukenzout meer te gebruiken maar zeezout? Helaas, het is niet waar. In tafelzout en zeezout zit ongeveer dezelfde hoeveelheid natrium. Een beter alternatief is je voeding op smaak brengen met andere kruiden zoals bijvoorbeeld peper. Trouwens, het meeste zout krijgen we niet binnen door het zoutvaatje op tafel, maar door toevoegingen aan bijvoorbeeld soepen, mixen en kaas.

Meer water drinken doet afvallen

Er is geen twijfel over mogelijk dat water van vitaal belang is voor je lichaam. Maar er van afvallen doe je niet. Wel als je bijvoorbeeld water neemt in de plaats van frisdrank of sappen, maar als je verder niks aan je voedingspatroon verandert, zul je er geen gewicht door verliezen.

Suiker maakt kinderen hyperactief

Veel mensen denken dat kinderen hyperactief worden van suiker en zoetigheid. Toch toont onderzoek aan dat dit niet zo is. Dus waarom kinderen zo stuiteren op verjaardagsfeestjes? Het is niet de taart, waarschijnlijk de spannende omgeving en de aanwezigheid van andere kinderen. Wel is het natuurlijk goed om op de suikerinname van je kind te letten. Als kinderen te veel snoep eten, zullen ze namelijk minder trek in gezondere voeding hebben.

Te veel suiker veroorzaakt diabetes type 2

Ben je bang dat je liefde voor gebak of snoep zal leiden tot diabetes? Dit is dus een mythe. Als je geen diabetes hebt, zal het eten van suiker er niet toe leiden dat je het krijgt. Wel is duidelijk dat mensen eerder diabetes type 2 krijgen als het in de familie zit, als ze te dik zijn en als ze weinig bewegen. Dus doe je lichaam een plezier: beweeg veel en eet niet te veel gebak en snoep.

Van koolhydraten word je dik

Ook dit is een mythe. Je lichaam heeft zelfs koolhydraten nodig. Ze vormen namelijk de belangrijkste energiebron voor het lichaam. Maar er zijn veel mensen die gewicht verliezen door een koolhydraatarm dieet te volgen, toch? Ja, maar zo'n dieet is geen aanrader. Het bevat vaak niet voldoende vitamines, mineralen en vezels. Daarnaast moet het lichaam ook spieren (spiereiwitten) afbreken om aan voldoende glucose te komen.

Auteur 
Bron 
  • WebMD