Afvallen door (meer) buiten bewegen

Streef naar iedere dag een uur

tuinieren
Getty Images

Bewegen is gezond. Maar buiten bewegen is nóg gezonder. Frisse lucht, zuurstof, zon en een mooie omgeving maken het effectiever en leuker.

Een half uur bewegen per dag is de norm. Maar als je wilt afvallen, streef dan naar een uur per dag. Verwacht niet dat je met meer bewegen alleen afvalt, het gaat altijd om de combinatie van minder eten en meer bewegen.

Fietsen

Bijna geen land ter wereld waar zoveel fietsen zijn als in ons land. Het grote voordeel is dat je fietsen kunt inbouwen in je dagelijks leven. Wat vaker de fiets nemen in plaats van de auto levert je veel op. De meeste mensen fietsen in een rustig tempo: ongeveer 15 tot 18 kilometer per uur. Voer je tempo op naar minstens 20 kilometer per uur en je conditie verbetert. Heb je een elektrische fiets? Zet de ondersteuning dan op de laagste stand en trap zelf met zoveel mogelijk kracht mee. Achttien redenen waarom fietsen zo gezond is.

Wandelen

Wandelen is goed voor je bloeddruk, je lichaamsgewicht én je conditie. Ook scoort wandelen goed tegen depressieve klachten. Het mooie is bovendien dat er bij wandelen nauwelijks kans is op blessures. Iedereen kan ermee beginnen, vandaag nog. Probeer jezelf wel uit te dagen. Zo heb je meer gezondheidswinst als je stevig doorwandelt in plaats van slentert. Je kunt ook je wandelrondje uitbreiden. Loop elke week een stukje verder en langer. Dáárom is wandelen zo gezond.

Tuinieren

Onkruid wieden, snoeien, verplanten, gras maaien, stoepje vegen… al die buitenklussen worden een stuk leuker als je bedenkt dat je meteen flink calorieën aan het verbranden bent. Tuinieren is net als fietsen en wandelen een matig inspannende activiteit. Uit onderzoek blijkt dat dat juist heel goed is voor je hart en bloedvaten, je stofwisseling en je conditie. Heb je zelf geen tuin? Misschien is het leuk iemand met een tuin te helpen. Of overweeg een volkstuin. Nog gezellig ook.

Krachttraining

Krachttraining hoeft niet in de sportschool, het kan ook buiten! Een bankje, boomstam, muurtje of zandbak kan een hulpmiddel zijn voor krachtoefeningen. Denk aan push ups, uitvalspassen, squats (diepe kniebuigingen) en de plank. Door krachttraining neemt je spiermassa toe. Niet alleen je figuur verbetert daardoor maar ook je stofwisseling. En je bent nooit te oud om extra spiermassa te kweken. Krachttraining werkt voor iedereen. Negen redenen om aan krachttraining te doen.

Dit artikel is geschreven door Mary Stottelaar. Mary is diëtist. Ze volgt de wetenschap op de voet en schrijft al jaren over voeding en gezondheid. Haalbaarheid en smakelijkheid van adviezen staan bij haar voorop.

Auteur 
Bron 
  • Slim, Slank & Gezond