9 redenen om aan krachttraining te doen

Start vandaag nog met trainen

Getty Images

Let jij op je voeding en sport je regelmatig, maar heeft het nog niet het gewenste effect? Het kan zijn dat er nog iets mist in je gezonde leefstijl. En dat is krachttraining.

Krachttraining heeft veel voordelen: je krijgt er meer energie van, je slaapt beter en hebt minder last van stress. Dat zijn er pas drie, want er zijn nog veel meer redenen om aan krachttraining te doen.

1. Het geeft je stofwisseling een boost

Na een paar keer trainen met gewichten of dumbbells is er al een verbetering te zien van je ruststofwisseling. Spiermassa verbrandt nou eenmaal meer energie dan vet, ook als je in rust bent. Krachttraining is dan ook de perfecte manier om je rustmetabolisme op te krikken.

2. Het kan osteoporose voorkomen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die aan krachttraining doen een grotere botdichtheid hebben en minder kans hebben op osteoporose. Dat is een aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt. Regelmatig trainen zorgt ervoor dat het botweefsel sterk blijft.

3. Het voorkomt blessures

Krachttraining is de sleutel tot het voorkomen van blessures. Verschillende studies laten zien dat niet alleen de spieren sterker worden, maar ook pezen en banden, bijvoorbeeld de enkel- en kniebanden. Dat betekent dat je minder gevoelig bent voor spierscheuringen en andere blessures.

4. Het verhoogt je flexibiliteit

Stretchen is niet de enige manier om flexibeler te worden. Vaak wordt gedacht dat krachttraining juist stijver maakt, maar inmiddels hebben verschillende onderzoeken het tegendeel bewezen. Simpelweg je spieren trainen, heeft hetzelfde of zelfs een sterker effect als stretchen.

5. Het versterkt je snelle spiervezels

Wil je hoger kunnen springen of sneller kunnen sprinten? Door krachttraining versterk je je snelle spiervezels. Deze spiervezels zijn verantwoordelijk voor bewegende kracht. Het resultaat: je zal merken dat je sneller kan sprinten tijdens je volgende potje tennis of hoger kan springen bij een wedstrijd basketbal.

6. Het geeft snel resultaat

Tot slot nog één laatste fysieke prikkel? Krachttraining geeft snel resultaat. Als je twee tot drie keer per week traint, zul je binnen een maand al je spieren vorm zien krijgen. Je hoeft echt geen honderd kilo te liften. Ook het opheffen van lichtere gewichten kan effectief zijn bij het opbouwen van spieren, zolang het maar spiervermoeidheid veroorzaakt.

7. Het kan overal

Je hoeft geen abonnement op de sportschool te nemen om aan krachttraining te doen. Er zijn genoeg andere manieren om te bewegen en trainen. Maak een trainingsschema voor thuis en oefen dagelijks de burpee, doe regelmatig squats en plank een paar keer week of meld je aan voor bijvoorbeeld een cursus bootcamp.

8. Het is goed voor je hersenen en geheugen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de hersenen gebaat zijn bij bewegen. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom het precies zo is, maar wel dat het zo is. Gedacht wordt dat bewegen de bloedsomloop bevordert. Zo komt er meer zuurstof in je hersenen en dat is goed.

9. Het zorgt voor meer zin in seks

Sporters zijn actiever in bed. De verklaring is volgens wetenschappers simpel: sporters hebben meer zelfvertrouwen en zijn tevreden met hun lichaam. Daarnaast verkleint veel bewegen bij mannen de kans op erectiestoornissen.

Auteur