zondag, 3 juli 2022

Afvallen? Drink water!

De ideale keuze

Bij afvallen denk je in eerste instantie aan minder eten en meer bewegen. Niets mis mee. Maar denk ook eens aan je drinkgedrag. Met water als ideale keuze.

Cola, cappuccino, energiedrank, bier, wijn, latte macchiato, melk, vruchtensap en thee met suiker: allemaal heerlijke dranken, maar niet als je vast van plan bent om gewicht te verliezen. Tot wel twintig procent van je dagelijkse calorieën krijg je binnen via je drinken. Wie wil afvallen, neemt daarom water.

Ook de wetenschap is het erover eens: water is niet alleen een prima dorstlesser, maar helpt je in je strijd tegen de kilo’s. Hoe dat komt? Het is niet zo dat je van water drinken zelf afvalt, maar doordat je water drinkt, laat je andere calorierijke voedingsmiddelen juist staan.

Verzadigd

Om te beginnen geeft water een vol gevoel, waardoor je minder eet. Zo zijn er studies bekend waarin mensen die voor elke maaltijd water dronken, enkele kilo’s meer afvielen dan mensen die dat niet deden. Een aannemelijke verklaring is dat dat komt doordat de maag van de waterdrinkers gevuld was voordat ze gingen eten, deze mensen zich daardoor al deels verzadigd voelden en minder calorieën binnenkregen uit de maaltijd zelf. Ze aten namelijk minder. Bij oudere mensen bleek dit effect overigens sterker te zijn dan bij jongere.

Minder calorieën op een dag

Er is nóg een reden waarom water helpt bij het op gewicht blijven. Wie namelijk water drinkt, drinkt geen andere dranken. Klinkt simpel, en dat is het ook. Water bevat geen calorieën, en talloze andere dranken doen dat wel. Je kunt het totaal aantal calorieën dat je op een dag binnenkrijgt dus drastisch verlagen door voortaan water te drinken. Alsof dat nog niet genoeg is, is er nieuw onderzoek dat suggereert dat veel water drinken een gunstig effect op je stofwisseling heeft, en het afvallen ondersteunt.

Andere veilige keuzes

Uiteraard zijn er bij al deze onderzoeken en studies de nodige slagen om de arm te maken. Er zijn grootschaliger en vooral langduriger onderzoeken nodig om het bovenstaande beter te onderbouwen. Maar dan nog: water is hoe dan ook een goede keuze. Aan de andere kant: water is wel saai, kleurloos en smakeloos.

Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum benadrukt dat er ook andere veilige keuzes zijn bij het op gewicht blijven: "Ook thee, koffie zonder suiker en frisdranken zonder energie hebben wat ons betreft de voorkeur. Naast water bevatten deze dranken geen calorieën." Een tip om water zelf wat vrolijker en smakelijker te maken heeft zij ook: "Voeg aan je water een schijfje citroen of wat munt toe. Zo heb je een prima dorstlesser zónder calorieën!"

Water met een smaakje

Naast munt en citroen kun je ook allerlei vers fruit aan je water toevoegen. Probeer eens een van deze combinaties: