donderdag, 21 oktober 2021

Afvallen met je gezin

Tips om het makkelijker te maken

Overdag gaat het nog wel, maar het avondeten is voor veel afvallers een probleem. Want hoe pak je dat aan? Ga je apart koken of eet je gezin met je mee? Je huisgenoten schrikken waarschijnlijk van het idee dat ze light moeten gaan eten. Krijgen ze vanaf nu alleen nog maar rauwkost en blijft het wel gezellig? Zes tips om het gezond én leuk te houden.

Tip 1: ga voor gezond

Gezond eten is voor het hele gezin goed. Afvallen niet. Vertel je kinderen dat het tijd is om gezonder te gaan leven en leg niet teveel nadruk op je gewichtsverlies. Ze zouden het idee kunnen krijgen dat dit ook voor hen nodig is. Het is al lastig genoeg dat op televisie en in de bladen size zero de norm is. Kinderen krijgen hierdoor een onrealistisch beeld van de werkelijkheid. En mag je familie ook best een paar pondjes kwijt, dan gebeurt dat vanzelf door je nieuwe manier van koken.

Tip 2: kies voor mager

Bewust boodschappen doen kan veel calorieën schelen, terwijl het je gezin waarschijnlijk niet eens zo opvalt. Kies voor magere yoghurt, magere vleeswaren, 30+ kaas,  volkorenpasta en zilvervliesrijst. Gebruik de oven in plaats van de friteuse.  Vervang de mayo door halfvolle fritessaus of, nog beter, ketchup. Met kleine stapjes kun je veel bereiken en hou je het toch gezellig aan tafel.

Tip 3: variatie, variatie, variatie

Iedere dag roerbakgroente met kip. Geen wonder dat je gezin na een week iedere verdere lijnpoging saboteert. Koop een kookboek vol slanke én lekkere recepten en ga voor variatie.  Zo wordt koken weer leuk en hou je het zelf ook beter vol.

Tip 4: pas de porties aan

De meeste diëten gaan uit van bepaalde hoeveelheden voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld 75 gram pasta en 250 gram groente. Voor je gezin gelden deze regels niet. Man en kinderen mogen wat extra aardappelen of rijst, zelf neem je wat meer groente of een bakje rauwkost.

Tip 5: zet geen pannen op tafel

Schep op wat je wil gaan eten en laat de pannen in de keuken staan. Zo kom je niet in de verleiding om nog een keer op te scheppen. En gooi kliekjes meteen weg. Paul de Leeuw vertelde ooit in een interview dat hij de kliekjes in de afvalbak overgoot met chloor, zodat hij zeker wist dat hij eraf zou blijven! Zo bont hoef je het natuurlijk niet te maken, maar als er regelmatig eten in de pan achterblijft is dat een signaal dat je de hoeveelheden kunt minderen.

Tip 6: kies gezonde tussendoortjes

Als de kinderen uit school komen is het een vast moment: thee met koekjes en even bijpraten over de dag. Een bijzonder ritueel dat natuurlijk moet blijven, ook al doe je aan de lijn. Maar die koekjes hoeven geen koeken te zijn. Het is even wennen, maar met twee volkorenbiscuitjes is het net zo goed feest. Ook nog eens goed vanwege het ijzergehalte. Of je maakt een lekkere fruitsalade. Wedden dat die stukjes appel, peer en mandarijn de smaak vallen?

Trefwoorden: