Afvallen: sporten of gezonder eten?

Getty Images

Ik wil graag wat afvallen. Wat is nou belangrijker, dat ik veel sport of dat ik gezonder ga eten?

Marieke

 
Als je wilt afvallen, dan is het aanpassen van je voedingspatroon de eerste en belangrijkste stap. Aanpassen betekent: gezonder eten, kleinere porties en minder kilocalorieën per dag.
 
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat sporten geen verschil maakt. Als je kilo’s kwijt wilt raken, helpen conditiesporten daar zeker bij. Populaire conditiesporten zijn hardlopen, fietsen, (rol)schaatsen, skeeleren, spinninglessen of trainen op cardio-apparaten.
 
Maar sporten is geen op zichzelf staande manier om af te vallen. Als je hetzelfde blijft eten en daarnaast gaat sporten, zie je op de weegschaal niet snel resultaat. Een rekenvoorbeeld: voor het verliezen van 1 kilo lichaamsgewicht moet je ongeveer 7.000 kilocalorieën verbranden. Dat staat gelijk aan meer dan 17 uur joggen.

Gezonder leven

Ook al is het voedingspatroon het belangrijkste als je wilt afvallen, sporten helpt wel om gezonder te leven. Je conditie wordt beter, je bent minder snel moe en meer bewegen voorkomt hart- en vaatziekten. Ongeacht of je nou afvalt of niet.
 
En sporten zorgt voor positieve afleiding. Beter een avondje sporten, dan een avondje op de bank. Zeker als je daarbij gaat snoepen of snacken. Sporten versterkt de motivatie om gezonder te leven en dus gezondere keuzes te maken. Ook je eetpatroon is hierbij gebaat.
 
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.