donderdag, 22 april 2021

'Avonduren en vrienden maken afvallen lastiger'

De aanwezigheid van vrienden, de avonduren en alcohol maken het lastig om je aan een dieet te houden. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Birmingham.

Aan het onderzoek deden 80 mensen mee die wilden afvallen. Ze probeerden dat op eigen houtje of samen met een groep. Alle deelnemers kregen een smartphone. Daarop hielden ze een week een dagboek bij waarin ze alle verleidingen noteerden die op hun pad kwamen en of ze eraan toe hadden gegeven.

Zwichten voor verleidingen
De deelnemers bleken iets meer dan de helft van de tijd toe te geven aan verleidingen. Ze zwichtten met name voor alcohol, minder voor zoetigheid. Vooral ’s avonds vonden de proefpersonen het lastig om zich aan hun dieet te houden. Ook in de buurt van vrienden lukte dat minder goed. Hoe verleidelijker het voedsel of de drank, hoe groter de kans was dat de deelnemers er toch maar wat van namen. Door het bijhouden van het eetdagboek, warden de proefpersonen zich wel meer bewust van hun eetgewoonten. 

Deze resultaten kunnen van pas komen bij afslankmethoden. Ze tonen aan dat een telefoon-app kan helpen bij het afvallen. Ook geven ze aan dat het belangrijk is om strategieën te ontwikkelen om goed met verleidingen om te gaan.

Het onderzoek is gepubliceerd in Annals of Behavioral Medicine.
 

Bron(nen):