donderdag, 22 april 2021

'Bepaalde probiotica helpen vrouwen afvallen'

Bepaalde probiotica kunnen vrouwen helpen om af te vallen en op gewicht te blijven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Canadese Laval Universiteit.

Voor het onderzoek volgden 125 mannen en vrouwen met overgewicht 12 weken lang een dieet. In de 12 weken daarna probeerden ze op gewicht te blijven. De helft van de vrijwilligers gebruikte gedurende deze 24 weken probiotica. Zij slikten elke dag twee pillen met probiotica uit de Lactobacillus rhamnosus-familie. De andere helft van de proefpersonen slikte een placebo.

Meer afgevallen
Na de eerste 12 weken waren de vrouwen in de probioticagroep gemiddeld 4,4 kilogram afgevallen. De vrouwen in de placebogroep waren gemiddeld 2,6 kilogram lichter. De mannen uit beide groepen waren evenveel gewicht kwijt.
Na 24 weken bleken de vrouwen die een placebo hadden gekregen nog steeds op hetzelfde gewicht te zitten. De vrouwen die probiotica hadden gebruikt, waren nog meer afgevallen: in totaal 5,2 kilogram. Zij waren dus twee keer zo veel afgevallen als de vrouwen in de placebogroep.   

Kettingreactie
Volgens Angelo Tremblay, die het onderzoek leidde, hebben de probiotica mogelijk dit effect omdat ze de doorlaatbaarheid van de darmwand veranderen. Door bepaalde ontstekingsbevorderende moleculen tegen te houden, zouden ze de kettingreactie kunnen voorkomen die leidt tot glucoseintolerantie, diabetes type 2 en obesitas.  

De resultaten van het onderzoek verschenen in het British Journal of Nutrition.

Bron(nen):