Zo ongezond is een buikje

Alles over visceraal vet

Getty Images

Het vet rond de taille zien veel mensen liever gaan dan komen. Het buikje wordt dan ook met regelmaat tot probleemgebied bestempeld. En terecht. Los van of het mooi is of niet, buikvet is het meest ongezonde vet.

Ons lichaam slaat het overtollige vet over het algemeen op twee plekken op: op de buik (appel) of op de heupen en billen (peer). Mannen zijn vaker een appel, vrouwen een peer. Waar het vet zich opslaat is grotendeels genetisch bepaald. Voor je gewicht maakt de plaats van opslag niet uit, maar voor bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten wel. Dan is buikvet namelijk veel ongezonder.

Ongezond

Buikvet verhoogt het risico op welvaartsziekten zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Het gevaar zit hem niet in het vet dat direct onder de huid zit. Juist het vet in de buikholte en rondom de organen is ontzettend ongezond.

Daarbij speelt de stofwisseling een belangrijke rol. Door teveel buikvet worden de lichaamscellen bijvoorbeeld minder gevoelig voor insuline. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel, gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken en kunnen er verstoringen optreden. Met mogelijk diabetes tot gevolg.

Waarom buikvet schadelijker is dan ander vet is echter nog niet helemaal duidelijk. In de buik vinden veel metabole processen plaats. Deze processen worden door allerlei factoren beïnvloed: zoals water en vet. Het vet in de buikholte is erg actief, daardoor is het risico op fouten in deze processen mogelijk groter. Daarnaast lijkt de hormoonbalans door buikvet verstoord te raken en gaat het vet rondom de organen zitten. Ook dit zou de stofwisseling aan kunnen tasten.

Buikomtrek

De buikomtrek meet je tussen het heupbeen en de onderste rib. Trek het meetlint niet te strak aan, want dan smokkel je. Voor vrouwen is een buikomtrek onder de 80 centimeter gezond, tussen de 80 en 88 centimeter geldt een verhoogd risico en bij meer dan 88 centimeter een ernstig verhoogd risico. Bij mannen is tot 94 centimeter gezond en vanaf 102 centimeter is het risico ernstig verhoogd.

Verdwijnen

Het buikje is een probleemgebied dus: het is ongezond en veel mensen vinden het niet mooi. Verschillende diëten en trainingen beloven een platte buik. Toch is de beste manier om buikvet kwijt te raken het veranderen van je leefstijl. Gezond eten dus. En veel bewegen. Buikspieroefeningen kunnen daarbij helpen, maar zolang een laagje vet je buikspieren bedekt zullen deze niet zichtbaar worden.

En het vet verdwijnt niet door de buikspieroefeningen. Zorg dat je meer calorieën verbrandt dan inneemt. Hierdoor zal het vet op je buik (voor een deel) verdwijnen, in gelijke hoeveelheid als het vet op de rest van het lichaam verbrandt.