donderdag, 22 april 2021

Derde van specialisten wil behandeling weigeren bij ongezonde leefstijl

Meer dan een derde van de medisch specialisten wil behandelingen bij patiënten met een ongezonde leefstijl kunnen weigeren. Dat blijkt uit een enquête van het programma Brandpunt.

In samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten werden ruim 1500 specialisten ondervraagd. Meer dan 40 procent van de medisch specialisten bleek voorstander van een formele mogelijkheid tot het weigeren van behandelingen bij patiënten met een ongezonde leefstijl. Ruim een derde van de medisch specialisten zegt in dat geval ook daadwerkelijk de behandeling niet te willen uitvoeren.

Belangrijk signaal

"Het is een belangrijk signaal dat dokters aangeven niet zomaar een ingreep te doen. Ze willen mensen echt beter maken en daar komt meer bij kijken dan een operatie of behandeling", zegt Marcel Daniels, cardioloog en bestuurder bij de Federatie. Hij geeft hierbij aan dat het niet gaat om patiënten die in acuut levensgevaar verkeren, die worden altijd geholpen.

Financiële voordelen

Een patiënt wijzen op diens ongezonde leefstijl heeft volgens de specialisten ook financiële voordelen. Bijna 70 procent denkt dat de zorgkosten naar beneden gaan als je mensen wijst op hun ongezonde leefstijl. Ruim een derde denkt dat de zorgkosten naar beneden gaan als de behandeling van mensen met een ongezonde leefstijl wordt geweigerd.

Specialisten vinden in grote meerderheid dat het niet exclusief hun taak is om patiënten op  hun leefstijl te wijzen. 80 procent vindt dat de overheid meer moet doen in de strijd vóór een gezonde leefstijl.

Trefwoorden:
Bron(nen):