maandag, 8 augustus 2022

Dr. Phil dieet

Overgewicht aanpakken bij de basis

Het dieet van dr. Phil is meer dan alleen een verandering van je eetpatroon. De bedoeling is dat je ook je levensstijl aanpast. Als je het zo grondig aanpakt, heb je de sleutel naar het succes van afvallen te pakken.

Hoe werkt het?

Om je manier van leven en je gedachten daarover aan te passen, moet je de stappen in dr. Phils boek volgen. Hij gelooft niet in streng diëten of lijnen. Op de lange termijn zul je dan altijd een terugval krijgen. Tenzij je je levensstijl aanpast.

Hiervoor volg je de zeven successleutels:

  • Beoordeel negatieve gedachten op waarheid.
  • Los emotionele problemen die aanzetten tot eten op.
  • Zorg dat je omgeving je niet aanzet tot eten.
  • Leer waarom je eet en zorg dat je hier controle over krijgt.
  • Weet wat gezond voedsel is en kies hier voor.
  • Zorg dat beweging onderdeel van je leven wordt.
  • Zoek steun bij anderen.

Wat moet je doen?

Zoals bij veel diëten gaat ook het dr. Phil dieet over minder en gezonder eten. En natuurlijk is ook bewegen belangrijk. Maar het verschil met andere diëten is dat je niet alleen je manier van eten en bewegen aanpast, maar ook echt moet gaan onderzoeken waarom je zo leeft.

Wat betekent voedsel voor je en waarom eet je zoals je eet? Eet je omdat je het ziet liggen, of omdat het je troost of je beter doet voelen? Voor de meeste mensen heeft voedsel een functie. Pas als je die kent, kun je een vervanging voor eten vinden en echt je eetpatroon aanpassen.

Voor wie is het?

De methode van dr. Phil is voor iedereen die rustig maar wel gestaag wil afvallen. De bedoeling is dat de resultaten levenslang zijn. Het is dus niet geschikt voor mensen die snel af willen vallen.
 

Wat vinden deskundigen?

Diëtiste Lenny Versteegden is erg positief over het dieet van de tv-dokter: "De enige methode waarin ik me kan vinden is die van dr Phil. Afslanken is namelijk allereerst mentaal veranderen. Met daarnaast een goed voedingsadvies. Het voedingsadvies van dr. Phil? Daar kan hier en daar nog aan gewerkt worden. Maar zijn uitgangspunt is een goed en stevig startpunt op weg naar een slanke levensstijl."
 

Voordelen

Omdat je je hele houding tegenover voedsel verandert, zul je niet zo gauw terugvallen in je oude gewoontes. De resultaten blijven dus ook lang behouden.
 

Nadelen

Je moet veel geduld hebben en niet 'even snel' willen afvallen. Ook moet je het aandurven kritisch naar jezelf en je manier van leven te kijken.
 

De effectiviteit van een dieet is van veel factoren afhankelijk. Snel veel gewicht verliezen is nooit verstandig, vermijd daarom de zogenaamde crashdiëten. Wie weer vervalt in zijn of haar oude voedingspatroon, krijgt de verloren kilo's er snel weer bij. Mensen met ernstig overgewicht (bmi > 30) kunnen beter een diëtist raadplegen voor een dieet op maat, dan zelfstandig een dieet volgen.