Gezond afvallen: focus op verzadiging

Bye bye calorieën tellen

Getty Images

Een gezondere manier van afvallen dan het tellen van calorieën of vasten, is kiezen voor maaltijden die echt vullen. Wanneer je producten eet die goed verzadigen, voorkom je dat je honger krijgt tussendoor. Want die trek kan makkelijk leiden tot snoepen en snaaien. Wil je gezond kiezen zonder op de calorieën te letten? Houd dan rekening met de volgende vier punten.

Ga voor eiwit

De voedingsstof die de meeste verzadiging geeft, is eiwit. Van alle voedingsstoffen duurt de vertering van eiwit het langst. Als je meer eiwitrijke producten toevoegt aan maaltijden, profiteert je verzadigingsgevoel daar dus van. Voorbeelden van eiwitrijke producten zijn kwark, kaas, eieren, vis, vlees en peulvruchten.

Volop vezels

Vezels zijn de onverteerbare stoffen die in voeding zitten. Denk aan de bruine vliesjes die wel in volkorenbrood zitten maar niet in witbrood. Fruit, groente, volkoren granen, peulvruchten en noten zitten allemaal boordevol vezels. Ze zorgen voor een vol gevoel, zijn een belangrijke voedingsbodem voor de (gezonde) bacteriën in de darmen, dragen bij aan een betere stoelgang én ze zorgen voor een stabieler bloedsuikergehalte. Als je iets vezelrijks eet, komen de koolhydraten uit je voeding namelijk langzamer in het bloed terecht. Je hebt dan minder last van pieken en dalen in je bloedsuiker. Als je kiest voor veel groenten en fruit en onbewerkte volkorenproducten, zit het wel goed met het vezelgehalte van je voeding.

Vertrouw op vet

Hoe meer vet er in de maaltijd zit, hoe langer het duurt voor de maag weer leeg is en je maaltijd verteerd is. Volle yoghurt bij het ontbijt is precies om die reden een betere keuze dan magere. Het vet uit volle zuivel houdt de maag langer bezig, terwijl je na magere yoghurt al snel weer trek hebt. Kies wel voornamelijk voor gezonde onverzadigde vetten zoals in olie, noten en vette vis.

Weg met suiker

Van alle voedingstoffen zijn de suikers, de snelle koolhydraten, het snelst verteerd en ze geven daarom het minst een verzadigend gevoel. Koolhydraten zitten ook in zetmeel, dus in brood, aardappelen, rijst en pasta. Het is niet nodig om koolhydraten helemaal in de ban te doen. Minderen kan wel een goed idee zijn. De beste koolhydraten om te laten staan zijn snoep, koek en gebak en gezoete dranken. Maar als je wilt afvallen is het ook verstandig om iets minder grote porties te eten van zetmeelrijke producten zoals brood, pasta, rijst en aardappelen.

Dit artikel is geschreven door Mary Stottelaar, diëtist en journalist. Ze is verbonden aan platform PuurGezond.nl, schreef het boek 7 inzichten voor een blijvend goed gewicht en is de diëtist van het Slim, Slank & Gezond programma van Plusonline.

Auteur 
  • Mary Stottelaar
Bron 
  • Plus Gezond