Gezonde alternatieven voor ongezonde voeding

8 smakelijke voorbeelden

Getty Images

Gezonder eten is vaak een kwestie van slimmer inkopen. Voor veel ongezonde voedingsmiddelen is een gezonder en lekker alternatief beschikbaar.

Cruesli?  > Havermout!

Cruesli bevat wel vezels, maar ook veel suiker en vet. Zet 's ochtends liever havermout op tafel. Havermout is rijk aan voedingsstoffen én aan vezels, zodat je tot de lunch verzadigd bent. Bovendien zijn vezels goed voor de darmwerking. Mensen die regelmatig havermout eten hebben ook nog eens minder kans op te veel 'slecht' LDL-cholesterol.

Melk?  > Sojamelk!

Melk is niet voor iedereen gezond. Veel mensen kunnen de melksuikers niet goed verteren, waardoor ze diarree krijgen of buikpijn. Ook zijn er mensen die de melkeiwitten niet goed verdragen en last krijgen van de slijmvliezen, darmen of huid. Sojamelk is dan een gezond alternatief. Bovendien bevat sojamelk plantaardige oestrogenen, waarvan men het vermoeden heeft dat ze vrouwen helpen beschermen tegen overgangsklachten.

Mais?  > Broccoli!

We eten mais vaak als groente, maar in feite is het een graansoort die veel suikers en vezels bevat en niet zo veel vitaminen. Nee, neem dan broccoli, een koolsoort die bijzonder rijk is aan voedingsstoffen. Wetenschappers toonden aan dat broccoli de botten sterk houdt en het risico op prostaatkanker verlaagt.

Chips?  > Pistachenootjes!

Hartige trek? Neem een handje pistachenootjes. De vetten in deze nootjes zijn gezonder dan die in chips. Onderzoek aan de Universiteit van Pennsylvania toonde aan dat pistachenoten de slechte LDL-cholesterol in het lichaam verlagen. Ook heeft men ontdekt dat je door het pellen van de nootjes langzamer eet, waardoor je eerder verzadigd bent. Verder staan pistachenoten bol van de vitaminen, mineralen en eiwitten, terwijl chips uitsluitend lege calorieën bevatten.

Salami? > Rookvlees!

Vette worst, zoals salami, is heerlijk. Maar als je op de lijn en gezondheid wilt letten is rookvlees (of rosbief, of kipfilet) een betere keus. De smaak is ook lekker pittig, en er zit veel minder verzadigd vet in.

Slaolie?  > Olijfolie!

Bakken wordt gezonder als je olijfolie gebruikt in plaats van slaolie. En ook in een sladressing kun je beter olijfolie gebruiken. De vetzuren daarin zijn beter voor het lichaam dan de omega 6 vetzuren in bijvoorbeeld arachide- of zonnebloemolie. Omega 6 vetzuren krijgen we al meer dan voldoende binnen, waardoor de verhouding met andere vetzuren in het lichaam verstoord kan raken. De kans op hart- en vaatziekten en overgewicht neemt dan aanzienlijk toe.

Vlees?  > Vis!

Door minimaal twee keer in de week het dagelijkse stukje vlees te vervangen door vette vis krijg je minder verzadigde vetten en meer essentiële vetzuren van het type omega 3 binnen. Heel goed voor hart- en bloedvaten, de huid en het
immuunsysteem!

Fanta?  > Bronwatersap!

De suikers in limonade zijn een regelrechte aanslag op de gezondheid omdat ze kunnen bijdragen aan overgewicht. Sinaasappelsap is een gezonder alternatief, maar ook dan krijg je nog te veel suikers binnen. Leng daarom een derde glas sinaasappelsap aan met twee derde bruisend bronwater. Lekker verfrissend en met beduidend minder suikers! Er zijn tegenwoordig ook volop kant-en-klare vruchtensappen met bronwater te koop.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine