dinsdag, 11 mei 2021

'Hersenen anders bij overgewicht'

BAARN - De hersenen van mensen met overgewicht zijn anders dan die van dunne mensen. Dat concluderen onderzoekers van de Finse University of Turku en Aalto University.

Overgewicht

is over het algemeen het gevolg van een te grote energie-inname (door te veel eten of te weinig bewegen). Toch zijn sommige mensen vatbaarder voor overeten en gewichtstoename. Aangezien het centrale zenuwstelsel betrokken is bij het verwerken van hongersignalen en de voedselinname, lijkt het aannemelijk dat de hersenen een rol spelen bij overgewicht.

Hersenactiviteit
De Finse onderzoekers maten voor het onderzoek de hersenactiviteit in verschillen hersengebieden bij de proefpersonen met en zonder overgewicht. Ze vonden een verhoogd glucosemetabolisme in de basale ganglia (hersenstructuren rondom de thalamus) van de mensen met overgewicht. Deze basale ganglia zijn betrokken bij beloning.

Het beloningssysteem in de hersenen van mensen met overgewicht reageerde ook krachtiger op afbeeldingen van eten. Daarnaast was bepaalde hersenactiviteit in de frontaalkwab, betrokken bij gedragscontrole, juist minder.

Behandeling
"Onze resultaten suggereren dat de hersenen van mensen met overgewicht constant signalen afgeven die eten promoten. Zelfs als het lichaam geen behoefte heeft aan extra energie", legt onderzoeker Lauri Nummenmaa uit. "Dit heeft grote gevolgen voor hoe we nu naar overgewicht kijken en biedt ook mogelijkheden voor het ontwikkelen van pillen of psychische behandelingen van obesitas."

Bron(nen):