dinsdag, 24 mei 2022

Hoe kan ik afvallen na met roken gestopt te zijn?

Ik ben ruim een jaar geleden gestopt met roken. Hoewel ik nooit op de weegschaal sta, denk ik dat ik wel 10 à 15 kilogram ben aangekomen. Ik eet niet meer of minder dan voorheen, ik eet best gevarieerd en ik beweeg ook veel. Zou ook ik kunnen afvallen, denk je?
Willemien

Anita Mulderij, voedingsdeskundige

Wat goed dat je bent gestopt met roken. Vervelend dat er een ander probleem voor in de plaats is gekomen.

Het is normaal dat je wat aankomt als je stopt met roken omdat je stofwisseling verandert, maar 10 tot 15 kilogram is erg veel. Waarschijnlijk ben je ongemerkt toch wat meer gaan eten.

  • Natuurlijk kun jij ook afvallen. Probeer de volgende tips eens toe te passen:
  • Vervang het brood bij je ontbijt door een groene smoothie, Griekse yoghurt een omelet van twee eieren of havermout. Varieer tussen deze vier opties.
  • Vervang het brood tijdens de lunch voor een goed gevulde salade met vlees, vis, ei of noten.
  • Laat het schaaltje yoghurt om half 7 weg, eet geen suikervrije peperkoek en ook geen drinkbouillon, maar neem af en toe wat onbewerkte noten, een gekookt ei, rauwe groenten, je zelfgemaakte koekje of een stuk fruit als tussendoortje.
  • Eet na het avondeten voorlopig even niets en ga met lichte honger naar bed, zo kan je hormoonhuishouding goed herstellen wat het afvallen stimuleert.
  • Probeer extra te bewegen. Dit kan gewoon lopen of fietsen zijn.
  • Ga zo door met water en kruidenthee drinken.

Hou dit ook in de weekenden vol.

Veel succes!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij jasperalblas.nl. Zij beantwoordt niet langer vragen voor Gezondheidsnet.