Hoe stop ik met jojo-en?

Getty Images

Het lijkt er op dat ik last heb van het jojo-effect. Ik heb crashdiëten gevolgd en als ik normaal eet kom ik aan. Maar wat moet ik dan? Niet meer lijnen en steeds dikker worden?

T. Dorreboom

Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige

Het belangrijkste advies is: leer jezelf een gezond voedingspatroon aan, waarbij je ook voldoende beweegt. Dit voedingspatroon kan iets minder calorieën bevatten als je gewone voedingspatroon, maar dit en de beweging erbij zorgen ervoor dat je heel langzaam afvalt.

Ga niet meer lijnen! Crashdiëten met erg weinig calorieën zorgen ervoor dat je lichaam heel efficiënt wordt met de voedingsstoffen die het wel binnenkrijgt. Zodra je dus weer normaal gaat eten, kom je heel snel weer aan, terwijl je eigenlijk niet zoveel eet.

Dit stamt uit de oertijd. De mens had toen in bepaalde tijden weinig eten en moest wel overleven! Dit is de zogenaamde spaarstand. Door telkens opnieuw te lijnen, val je dus wel af, maar niet voor langere termijn. Dit komt dus door de efficiency van je lichaam.

Volg een richtlijn van maar 0,5 tot maximaal 1 kilogram afvallen per week, niet meer. Stel doelen voor de langere termijn en leer gezond eten. Dit zal ervoor zorgen dat je je veel lekkerder voelt!

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!