dinsdag, 21 september 2021

Hoe val ik af voor een heupoperatie?

Ik ben een vrouw van 82 jaar. Een jaar geleden was ik nog zeer actief, maar na een hevige gordelroosaanval ben ik daarna teruggevallen in mijn mobiliteit en activiteit. Ik sta nu binnenkort voor een heupoperatie. De anesthesist vindt dat ik wel in een goede conditie ben, maar hij vindt dat er toch wel zes à zeven kilogram af moet van mijn gewicht. Ik ben 1.67 lang en ik weeg 72 kilogram. Ik heb altijd circa 65/66 kilogram gewogen. Ik eet denk ik heel gezond. Geen vet, alles heel mager. Ik snoep niet. Ik krijg er geen gram af. Wat adviseert u mij te doen?
Naam bekend op de redactie

Linda Hogervorst, diëtist

Bedankt voor uw vraag. Het komt regelmatig voor dat geadviseerd wordt om af te vallen voor een operatie. Dit heeft een positief effect op zowel de operatie als het herstel na de operatie.

Body Mass Index

Op dit moment is uw Body Mass Index (BMI) 25,8 kg/m2. Een BMI tussen de 18,5 en 25 noemen we een gezond gewicht. Een BMI tussen de 25 en 30 noemen we overgewicht. Uw BMI is een klein beetje (maar dus niet ernstig) te hoog. Als u 69,7 kg weegt (of minder), dan heeft u een gezonde BMI. Dat wil zeggen dat u 2,3 kg (of meer) zou moeten afvallen.

Op basis van uw omschrijving is het voor mij onmogelijk om uitspraken te doen over uw voedingspatroon. Ik zou graag willen adviseren om contact op te nemen met een diëtist. Hij of zij kan, samen met u, uitgebreid kijken naar uw voedingspatroon.

Daarnaast is het belangrijk om kritisch te kijken naar uw beweegpatroon. U geeft aan dat u bent teruggevallen in uw mobiliteit en activiteit. Ik adviseer u om onder begeleiding van een fysiotherapeut te bekijken wat voor u nog wel mogelijk is. Het Beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad is als volgt: minimaal 150 minuten per week matig of zwaar intensieve inspanning (zoals wandelen en fietsen) en minimaal twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (zoals balansoefeningen en zwemmen). Misschien is hier voor u nog winst te behalen.

Afvallen

Als het u lukt om (met behulp van de adviezen van een diëtist en/of fysiotherapeut) te werken aan uw voedings- en beweegpatroon, dan is het mogelijk om ongeveer een halve kilo tot één kilo per week af te vallen. Dit is afhankelijk van uw huidige voedings- en beweegpatroon en uw wensen en mogelijkheden. Ik denk dat u ervan uit kunt gaan dat u minimaal vijf weken nodig heeft om uw doel te bereiken. Ik wens u veel succes en sterkte met afvallen en de operatie.

Linda Hogervorst is freelance diëtist en heeft een master’s degree in Nutrition and Health. Ze is eigenaar van de eenmanszaak Into Food. Inmiddels beantwoordt ze geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Heb je een vraag over voeding? Stuur dan een mail naar voedingsdeskundige Patricia Schutte

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.