Hoe val ik af zonder intensief te sporten?

Getty Images

Sinds 6 maanden ben ik 3 kilogram aangekomen. Dit staat los van vakantie, want dan eet ik ook net zoals anders. Ik ben een actieve sporter van bijna 50 jaar, maar heb sinds een paar maanden last van blessures. Daardoor ben ik minder actief. Ik probeer wel minder te eten, maar ik kom toch wat in gewicht aan en krijg het er ook niet meer af. Twee jaar geleden is mijn baarmoeder verwijderd en heb ik een veel slappere/dikkere buik gekregen. Ook daar zit een groot deel van mijn frustratie. Heb jij een tip hoe ik toch gewicht kan verliezen en mijn conditie op peil houd, als ik mijn intensieve sport niet meer kan beoefenen?

Carolien

Anita Mulderij, voedingsdeskundige

Omdat je minder sport zal je extra op je voeding moeten letten.

Een aantal tips die je kunt toepassen:

  • Vermijd snelle koolhydraten. Eet geen brood, pasta, rijst, aardappelen en zoete ontbijtgranen meer. Vervang ze door havermout, quinoa en zoete aardappelen, deze bevatten de langzame gezonde koolhydraten.
  • Drink enkel water, kruidenthee, groentesappen en maximaal 2 koppen zwarte koffie per dag.
  • Drink iedere dag een groene smoothie.
  • Eet 6 keer per dag, let op de portiegroottes.
  • Eet maximaal 1 stuk fruit per dag.
  • Probeer 3 keer per week krachttraining te doen. Doe dit onder begeleiding, zodat er rekening wordt gehouden met je blessures. Als dit niet lukt zou je wellicht yoga kunnen proberen om toch te bewegen en je spieren soepel te houden.
  • Houd je conditie op peil door toch zoveel mogelijk te bewegen. Probeer zoveel mogelijk te blijven wandelen, fietsen, traplopen en eventueel zwemmen als dat mogelijk is.
  • Zorg ook voor voldoende rust, slaap 8 uur per nacht.

Begin bij het aanpassen van je voeding, alleen daardoor kun je al gewicht verliezen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij jasperalblas.nl. Zij beantwoordt niet langer vragen voor Gezondheidsnet.