Hoe verlies ik mijn behoefte aan zoet?

Getty Images

Ik ben het type dat veel snoept. Zeker na het eten. Ik hoor vaak dat het dan goed is om vla of fruit te eten, maar daar zit toch ook suiker in? Net als in brood en andere vervangers voor snoep. Zo kom ik toch nooit van mijn suikerverslaving af?

Ook heb ik soms een slap gevoel. Ik vraag me dan af of ik honger heb of juist een laag suikergehalte in mijn bloed. Als ik niets doe, wordt ik helemaal naar. Meestal eet ik dus een appel of een cracker met stroop, maar dat helpt maar even. Op deze manier ben ik dus ook veel bezig met eten. Heb je meer tips?

Clazien

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Veel mensen hebben behoefte aan zoetigheid. Het geeft ze vaak een prettig gevoel als ze iets zoets eten. Nodig is het niet. Vaak verdwijnt de behoefte aan zoet als mensen langere tijd kiezen voor pure producten.

Probeer drie keer per dag een gezonde maaltijd te nemen en neem tussendoor bijvoorbeeld fruit of groente. Als je dit goed verdeelt zal de trek in zoete tussendoortjes afnemen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.