maandag, 27 juni 2022

Hoe zit het nu precies met lightproducten?

Eerst moesten we allemaal aan de magere yoghurt, light-cola, halvarine enzovoort, maar nu lees ik ineens dat het niet goed is. In light-producten zitten toch minder vetten, suikers en koolhydraten? Kun je me vertellen hoe het nu echt zit en wat beter is?
J.M.

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Je bent zeker niet de enige die verward is over de term ‘light’. GezondheidsNet en het Voedingscentrum hebben hier laatst een peiling naar gedaan. Maar één op de vijf mensen weet dat light wil zeggen dat er óf minder vet óf minder suiker óf minder calorieën in het product zitten

Gezonder

Een light-product is niet altijd gezonder, of minder calorierijk. Als je bijvoorbeeld light-chips eet omdat je wilt afvallen, heeft dat niet zoveel zin. In light-chips zit namelijk wel 30 procent minder vet, maar in plaats daarvan zitten er meer koolhydraten in. Daardoor hebben ze nog steeds veel calorieën.

Bij frisdranken werkt dat weer anders. Als je op je gewicht wil letten en toch frisdrank wilt drinken zijn de light-versies een goede keuze. Hierin zitten namelijk bijna geen calorieën. Kijk daarom altijd op het etiket wat de fabrikant bedoelt met ‘light’.

Afvallen

Als je slim kiest, kun je er dus wel mee afvallen. Ruim 20 procent van de mensen die minimaal wekelijks een light product eten of drinken, zegt te zijn afgevallen door het gebruik van light-producten. Bij mensen met obesitas is dat zelfs ruim 30 procent.

Dan zijn er ook nog een aantal mensen die zich zorgen maken over de veiligheid van light-voedingsmiddelen. Vaak is een deel van de suikers vervangen door zoetstoffen. Deze zijn vaak te herkennen aan een E-nummer. De Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) heeft deze zoetstoffen uitvoerig onderzocht en veilig bevonden.

De keuze is dus aan jou of je light-producten eet of niet. Light-producten kunnen je helpen om zonder al te veel aanpassingen aan je dieet gezonder te eten, denk aan 30+ kaas. Maar je kunt er ook voor kiezen om producten te kopen die van nature al minder calorierijk of vet zijn, zoals bijvoorbeeld hüttenkäse.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!