donderdag, 22 april 2021

Hongerige mensen kopen meer calorieën

Mensen die met honger boodschappen gaan doen, kopen niet meer, maar kiezen wel calorierijkere producten. Dat blijkt uit een aantal experimenten van de Amerikaanse Cornell University.

In het eerste experiment werden 68 vrijwilligers gevraagd om 5 uur lang niets te eten. Vervolgens mochten ze online winkelen in een supermarkt waarin zowel caloriearme producten te krijgen waren, zoals fruit, groente en kip, maar ook calorierijke producten als snoep, chips en rood vlees. In een deel van de sessies mochten de deelnemers eerst crackers eten, zodat ze geen trek meer hadden.

Boodschappen doen
In een tweede experiment werden vrijwilligers gevolgd terwijl ze boodschappen gingen doen in een echte supermarkt. Ze werden net na de lunch gevolgd, als ze vol zaten, of juist vlak voor het avondeten, als ze trek hadden.

​Calorierijk
Hongerige mensen bleken in totaal ongeveer evenveel producten te kopen als proefpersonen die net nog iets gegeten hadden. De vrijwilligers met trek maakten wel minder gezonde keuzes: zij kochten meer calorierijke voedingsmiddelen en minder caloriearme spullen dan de vrijwilligers die geen honger hadden.

De onderzoekers adviseren dan ook om niet vlak voor het avondeten nog boodschappen te doen of in ieder geval nog even een appel te eten voordat je naar de supermarkt gaat.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of American Medicine Internal Medicine.

Trefwoorden:
Bron(nen):