Ik maak me zorgen over het eetgedrag van mijn dochter. Wat kan ik doen?

Getty Images

Ik maak mij zorgen over het eetgedrag van mijn dochter. Ze snoept stiekem, houdt erg van lekkere dingen en koppelt gezelligheid aan eten. Ook is ze erg 'slim' en wil mij trakteren op van alles. Dat is een excuus om zelf ook te kunnen eten. Ik heb hier al een aantal keren met haar over gesproken. Gevraagd hoe het komt dat ze die behoefte heeft. Heb ook gevraagd of ze met iemand hierover wil praten. Het is jammer als haar gewicht haar in de weg gaat zitten. Haar boterhammen zien niets anders dan pindakaas, pasta en hagelslag. Mijn man is afgelopen jaar 35 kilo afgevallen. Ze ziet dus wat er allemaal gegeten kan worden en zelfs hoe vaak. Dat er ook lekkere dingen zijn zonder veel calorieën. Hoe pak ik dit aan? Maak ik me teveel zorgen?

Dewi

Linda Hogervorst, diëtist

Verstoord eetgedrag

Je vraagt je af of je je te veel zorgen maakt. Echter, ik denk dat jouw zorgen terecht zijn. Op basis van jouw verhaal kan ik niets met zekerheid zeggen, maar wat ik wel weet is dat je dochter een kritieke leeftijd heeft voor het ontwikkelen van verstoord eetgedrag. Nog specifieker: jongens en meiden van deze leeftijd hebben een groter risico op het ontstaan van eetstoornissen. Veel eten (of eetbuien) kunnen leiden tot eetstoornissen. Zowel met compensatiegedrag (spugen, klysma’s, e.d.) als zonder compensatiegedrag.

Misschien onschuldiger

Het is mogelijk dat er van een eetstoornis geen sprake is, maar het feit blijft dat je dochter overmatig met eten bezig is. Het klopt inderdaad dat hier vaak iets aan vooraf gaat. Daarbij kun je denken aan emoties, stressvolle omstandigheden, de thuissituatie of school(prestaties).

Dwingen helpt niet

Op dit moment ontkent ze haar problemen omtrent eten. Dat betekent dat ze zelf nog geen problemen ziet en dat ze er nog niet aan toe is om er iets mee te doen. Als je met jouw dochter in gesprek wilt gaan, is twijfel zaaien een mogelijke strategie. Stel veel open vragen. Probeer het gevoel te vergroten dat (veel) snoepen, snacken en eten nadelen heeft. Het is niet gezond, maar ze zal ook aankomen. Wie op kinderleeftijd al overgewicht heeft, heeft een grotere kans om ook op volwassen leeftijd overgewicht te krijgen. Dit tast onder andere het zelfvertrouwen aan. En ik denk dat ze bij haar vader ook heeft kunnen zien hoe het is om overgewicht te hebben. Probeer de woorden niet in haar mond te leggen. Ze moet zich dat zelf gaan realiseren. Wat ook kan helpen is vrienden/vriendinnen erbij betrekken. Mensen nemen vaak eerder iets aan van “peers” (leeftijdsgenoten; gelijkgestemden) dan van ouders of begeleiders.

Advies vragen

Als je het gevoel hebt dat er de komende tijd niks verandert, dan adviseer ik om contact op te nemen met de huisarts, een (kinder)diëtist of het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Zij kunnen de situatie gerichter bekijken.

Linda Hogervorst is freelance diëtist en heeft een master’s degree in Nutrition and Health. Ze is eigenaar van de eenmanszaak Into Food. Inmiddels beantwoordt ze geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Heb je een vraag over voeding? Stuur dan een mail naar voedingsdeskundige Patricia Schutte

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.