donderdag, 22 april 2021

'Kind met overgewicht vaak ook te zware tiener'

Een groot deel van de kinderen die obees zijn op 11-jarige leeftijd, hebben als ze 16 jaar zijn nog steeds overgewicht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Boston Children's Hospital.

De Amerikaanse onderzoekers volgende bijna 4.000 kinderen gedurende vijf jaar en kwamen tot de conclusie dat 83 procent van de 16-jarigen met overgewicht ook al te dik waren met 11 jaar. Slechts 12 procent van de kinderen met overgewicht, waren dat als tiener verloren.

Babyvet

"Ouders denken vaak dat het babyvet is en dat kinderen er wel overheen groeien", legt onderzoeker Mark Schuster uit. "Ons onderzoek laat zien dat overgewicht veel constanter is dan we denken. Zeker met zwaar overgewicht is het moeilijk om gewoonten te veranderen die tot het overgewicht leiden. De resultaten van ons onderzoek betekenen echter niet dat te dikke kinderen niet kunnen afvallen. Want dat kunnen ze zeker."

Bij de start van het onderzoek had ongeveer de helft van 11-jarigen overgewicht. De studie liet zien dat het gewicht bij de meeste kinderen een constante factor bleef. Zeker bij de kinderen op een gezond gewicht. Uit de resultaten bleek ook dat kinderen vaak zwaarder werden als zij veel televisie keken of een ouder hadden met overgewicht.

Groeiend probleem

Overgewicht bij kinderen is een groeiend probleem. Eerder onderzoek liet zien dat te dikke kinderen ook twee keer zo vaak overgewicht ontwikkelen als volwassenen. Negen van de tien obese tieners wordt een volwassenen met overgewicht.

"Het lijkt meer normaal geworden om een hoger BMI te hebben", vertelt Schuster. "Het is iets wat je vaker ziet. Dat draagt zeker bij aan de toename van overgewicht. Daarbij bewegen mensen minder en is er veel ongezond voedsel beschikbaar."

Eten en bewegen

Gezond eten en voldoende bewegen is volgens Schuster de sleutel. Hij moedigt ouders aan om bewegen en gezond eten te promoten, zonder kinderen te zelfbewust te maken. Het is ook niet de bedoeling dat ze een eetstoornis ontwikkelen. Schuster benadrukt het belang van het goede voorbeeld dat ouders kunnen geven.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics

Bron(nen):
  • WebMD