dinsdag, 11 mei 2021

Kinderen van immigranten zijn vaker te dik

AMSTERDAM - Kinderen afkomstig uit immigrantengezinnen hebben vaker overgewicht en obesitas dan hun Nederlandse leeftijdsgenootjes.

Dat is een van de conclusies uit een grootschalig onderzoek onder Europese schoolkinderen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn vandaag online gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatric Obesity.

De studie werd in het voorjaar van 2010 uitgevoerd onder schoolkinderen van 10 tot 12 jaar in België, Griekenland, Hongarije, Nederland, Noorwegen, Slovenië en Spanje. In totaal deden 3.398 jongens en 3.727 meisjes mee.

Uit de studie blijkt dat schoolkinderen afkomstig uit immigrantengezinnen doorgaans vaker overgewicht hebben dan andere kinderen. Dit is met name het geval in België en Nederland.

Dikste van Europa
In Griekenland is de situatie juist omgekeerd, daar zijn kinderen uit immigrantengezinnen juist iets minder vaak te dik dan hun klasgenoten, maar Griekse kinderen behoren dan ook tot de dikste van Europa. In het onderzoek is sprake van kinderen uit immigrantengezinnen als zij een 'vreemde' moedertaal hebben of wanneer tenminste een van beide ouders geboren is in een ander land.

"We hebben verschillende mogelijke oorzaken gevonden voor het verschil in gewicht tussen kinderen uit immigrantengezinnen en hun klasgenoten", zegt onderzoekscoördinator professor Johannes Brug van VU medisch centrum.

"De consumptie van frisdrank is meestal hoger bij kinderen afkomstig uit immigrantengezinnen, en er is minder sprake van regelmatige maaltijden. Zo wordt het ontbijt vaker overgeslagen. Deze kinderen kijken ook meer televisie, doen minder aan sport en slapen minder. Daartegenover staat wel dat ze vaker naar school lopen of fietsen."

Opleidingsniveau
"Om oorzaken aan te wijzen, moeten we niet alleen kijken naar verschillen in cultuur en leefstijl, maar ook verder onderzoek doen naar aspecten zoals opleidingsniveau, inkomen en toegang tot voorlichting over gezondheid", zegt Brug. "Kinderen van lager opgeleide ouders zijn vaker te dik, en in veel immigrantenfamilies zijn ouders lager opgeleid."

Trefwoorden:
Bron(nen):